Гроцка: Изложба слика „Великани наше славне прошлости

„Удружењe потомака ратника Србије 1912-1920“

ВЕЛИКАНИ НАШЕ СЛАВНЕ ПРОШЛОСТИ

ОШ „Св. Сава“ Гроцка-Врчин

уторак 10. март у 18 часова

 

 Velikani naše prošlosti-min.jpg

Савез „Удружења потомака ратника Србије 1912-1920“ у сарадњи са ОШ „Свети Сава“ у Врчину и Центром за културу Гроцка, у свечаној сали школе-домаћина представља изложбу слика „Великани наше славне прошлости“ сликарке Љиљане Стевановић Рис.

Изложба ће бити свечано отворена у уторак 10. марта у 18 часова у присуству бројних званица.

Пуковник у пензији Љубомир Марковић, председник републичког одбора Савеза потомака ратника Србије 1912-1920 (УПРС), истиче да се овим путем труде да сачувају од заборава историјско благо српског народа. „Сви јунаци овековечени на сликама треба да остану у свести наших потомака“ - каже пуковник. Савез Удружења потомака ратника Србије данас броји око 160.000 чланова.

Ауторка изложених радова Љиљана Стевановић, потомак Солунца, деде Миладина, већ више од деценије кичицом чува успомене на великане наше историје. Првом светском рату и ослободилачким ратовима на српским територијама посветила је више од 100 дела, а избор од 25 слика биће изложен у свечаној сали ОШ „Свети Сава“ током марта месеца 2020. године. Изложба је до сада обишла више десетина градова Србије. 

Ауторка наглашава како се у раду ослања на историјске изворе и друге документе како би могла што верније да документује тренутак: „Славне српске војводе на путу до победе“, „Председници влада земаља савезница на Поликастрону“, „Војвода Радомир Путник и Маршал Фердинанд Фош“, „Чланице страних санитетских мисија са Надеждом Петровић“, „Kраљ Александар и др Арчибалд Рајс“ ... неки су од изложених радова.

 

Улаз је слободан. Добро дошли!

 

 

 

Зорица Атић

 

Tagovi

Komentari (0)