Градски штаб за ванредне ситуације прогласио ванредно стање на територији града Суботице

– У условима проглашеног ванредног стања, а имајући у виду мере и ограничења уведена Одлуком о проглашењу ванредног стања на нивоу Републике Србије, Градски штаб за ванредне ситуације Града Суботице, на својој првој ванредној седници одржаној данас, донео је  више наредби које треба да допринесу спречавању и сузбијању епидемије COVID-19 на територији града Суботице – саопштио је градоначелник Суботице и командант Градског штаба за ванредне ситуације Богдан Лабан, на данашњој прес-конференцији у Медија-центру Градске куће.

13308_1.jpg 

Редукује се, навео је, градски и приградски саобраћај на ниво реда вожње који се примењује суботом, недељом и државним празницима, уз укидање ноћних полазака, скраћује се радно време свих угоститељских објеката на максимум од 8 до 20 часова уз поштовање закључка Владе Републике Србије о забрани јавног окупљања у затвореним просторијама изнад 50 људи и налаже престанак рада свих предшколских установа.

– Налажу се престанак рада свих центара као и клубова за старије (пензионере) и престанак рада свих спортских објеката и одржавање културних манифестација. Градској управи Града Суботице налаже се да формира позивни центар у циљу пружања информација грађанима и пружања помоћи лицима преко 65 година ради обезбеђивања доношења хране, лекова и организовања лекарске помоћи на кућне адресе, као и да обавести јавност о бројевима телефона позивног центра.

Належе се и начелнику Градске управе, директорима jавних установа и jавних и јавно комуналних предузећа чији је оснивач Град Суботица да омогуће рад од куће запосленима који су тешки хронични болесници и старијима од 60 година – рекао је градоначелник Лабан.

Радно време Позивног центра је сваког дана од 8 – 20 часова, а број телефона – 024/636-136, казао је градоначелник и додао да се ове наредба примењују од данас, а њено спровођење контролисаће, поред надлежних републичких органа, и надлежни секретаријати Градске управе.

13308_2.jpg

Он је нагласио да су све здравствене установе на територији Града у потпуности спремне за пријем потенцијалних пацијената заражених вирусом и апеловао да се одговорност и професионализам  подигну до крајњег максимума.

Уз подсећање да, у складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на целој триторији Републике Србије, која је ступила на снагу 15. марта 2020. године, установе образовања и васпитања неће радити од данас, и да су школе у току дана добиле потребне информације и упутства за организовање и спровођење наставе на даљину почевши од уторка 17. марта, информисао је медије да Градска организација Црвеног крста у Суботици, због чињенице да је више од 80 посто корисника Народне кухиње старије од 60 година, престаје са досадашњим начином дистрибуције топлих оброка, и прелази на дистрибуцију ланч пакета корисницима на  већ постојећим дистрибутивним пунктовима.

Упутио је, такође, апел грађанима да мере заштите подигну на највећи могући ниво током трајања епидемије. То се односи на личну хигијену, хигијену у јавном сектору (у јавном превозу, јавним установама, државним и органима локалне самоуправе, у привредним друштвима и другим правним лицима, као и на појачане мере хигијене у стамбеним зградама и у породичним кућама), рекао је градоначелник и замолио грађане, а посебно најстарије, да избегавају непотребне контакте на свим нивоима, било да су у питању лични контакти, било да су одласци у институције.

Због све већих могућности да се комуникација и бројне услуге обаве електронским путем, градоначелник је апеловао на грађане да у овом периоду што више користе ту могућност.

– Ми ћемо морати да се боримо дисциплином и мерама, а та дисциплина значи да лица старија од 65 година морају да буду у својим кућама – naglasio је Богдан Лабан.

Нагласио је, такође, да су јавна предузећа и јавне установе чији је оснивач Град Суботица у обавези да ставе на располагање Градском штабу за ванредне ситуације све потребне ресурсе.

– Пратимо  све мере државног врха и све институције у Суботици радиће у складу са мерама Владе Републике Србије. Заједничким напорима, добром координацијом и синхронизованим активностима допринећемо да се актуелна кризна ситуација предупреди и тиме ублаже њене последице – подвукао је градоначелник Лабан.

 

Tagovi

Komentari (0)