Гогољева Женидба премијерно у СНП-у

 snp_logo.jpg 

 

У копродукцији Народног позоришта из Приштине са седиштем у Грачаници и Српског народног позоришта, ради се комедија  Женидба Николаја В. Гогоља, руског писцa необичног хумора и уметника урбане стране живота малих и сиромашних чиновника.

Премијера је планирана прво у Грачаници, поводом обележавања 70 година НП Приштина са седиштем у Грачаници, да би у четвртак, 11. октобра, била новосадска премијера, на сцени „Пера Добриновић“ с почетком у 20 часова.

Прва реприза у СНП-у је 12. октобра, такође у 20 часова.

Женидбу режира Милан Караџић, који уједно потписује и сценографију, костимограф је ДрагицаЛаушевић.

Улоге тумаче:

Јелена Орловић (Агафја Тихоновна),

Jelena Orlović.jpg

Милена Јакишић (Арина Пантелмојовна),

АникаГрујић (Фјокла Ивановна),

Anika Grujić.jpg

 

Милан Васић (Поткољосин),

Milan Vasić.jpg

 

 

Игор Дамјановић (Кочкарјов), МилорадКапор (Кајгана), Небојша Ђорђевић (Анучкин), Бојан Стојчетовић (Жевакин), Бранко Бабовић(Степан),

 

Тамара Томановић (Дуњашка)

Tamara Tomanović.jpg

 

и Бранко Бабовић (Алексеј Стариков).

 

(радне фотографије: НП Приштина)

 

Реч редитеља

milan karadzic, foto iz knjizice.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гогољ је желео да у први план стави и исмеје друштвене аномалије свог времена - лицемерје, жељу за статусом по сваку цену, робовање нормама грађанског друштва... Женидба о којој он говори није женидба из љубави. То је друштвена обавеза, статусни симбол, испуњавање форме за којом његови ликови чезну, и управо то је оно што их чини комичним. Иако је прошло скоро двеста година откако је комад написан, све те аномалије су и даље актуелне и итекако присутне у сваком, па и нашем друштву, и о њима је увек потребно говорити кроз позориште.

Оно што ме је, поред тога, подстакло да се определим баш за овај комад је његов психолошки слој, односно маестрално изнијансирани Гогољеви ликови, који нису црно-бели, већ врло животни, истовремено подложни и осуди и сажаљењу, који због своје безвољности, тескобе и лењости духа, страха да изађу из сигурне чауре, нису у стању да направе било какав помак у својим животима. Да бисмо данас разумели те ликове, све што је потребно да урадимо је да се погледамо у огледало.

Трећи разлог зашто ће управо Гогољевом „Женидбом“ бити настављена моја сарадња за Народним позориштем из Приштине/Грачанице, и сарадња тог позоришта са СНП-ом, је изврсна глумачка подела са којом је увек задовољство радити, а која ће на најбољи могући начин изнети ову универзалну причу, коју ће имати прилике да види публика од Војводине до

Косова што је изузетно важно и за позоришта и за публику.“

Милан Караџић

 

 

Јелена Лагатор

Уредник за информисање и односе са јавношћу

 

Komentari (0)