Гест, потез, лични бунт, или Немања Господин Матић

 

Nemanja Matić.jpg 

 

Ретко ме неки гест фудбалера натера да нешто напишем, да кажем да је неко личност, да има лични интегритет. Фудбал, и све што се врти око фудбала не поштујем. Фудбалере у најбољем случају сажаљевам или буквално жалим. Сажаљевам оне који су затечени у том спорту и који истрпе много тога да се извуку из канџи трговаца белим робљем, пардон, менаџера у фудбалу. Жалим оне јаднике који су дозволили да помисле да су нешто битно, популарни и који су од свог живота направили ријалитије. Вести о фудбалу и фудбалерима претрчим као преко ријалитија. Видим тек толико колико морам да бих отворио вест из спорта која ме интересује.

 

Данас ме појављивање речи мак у два наслова и повезивање са Немањом Матићем (сад знам и да је фудбалер) заинтригирало да отворим вест и прочитам је до краја. Прва асоцијација на мак  ми је директна веза са хероином, следећа на поља мака и Сезанове слике. Сада сам сазнао да је стилизовани цвет мака симбол примирја и жртава на погинуле војнике у Великом рату. Односно, био је до сада. Пиргави су то сузили и присвојили и сада је прекретница када ће тај симбол бити симбол за погинуле НАТО војнике. Сада, и вероватно још неко кратко време, биће то повезано за војнике погинуле у Великом рату и НАТО  војнике, а врло брзо, рачуна се на генерацијску заборавност и људску незаинтересованост и ретардираност, то ће бити искључиво симбол за погинуле војнике освајачке фалаге и ударне песнице ултракапитализма.

 

Наравно, за неких 20-так година, прекројиће се историја и померити датум постојања овог бандитског удружења, дајући му другу форму. Већ виђено. Мада, треба се запитати шта то симболизује 11.11. у 11:11. Једанаестог новембра у једанаест часова и једанаест минута дошло је до примирја… Симбол Илумината. И тада су водили ”операције”. Но.

 

Где је ту поменути Немања Матић? Од сада Господин Матић у мојим очима. Прошле године, Немања је носио дрес Манчестер Јунајтеда (што рече покојни Глоговац у ”Кенгуру” -  ..бо те Манчестер) и на њему на поменути датум и цвет мака. А ове године – НИЈЕ. Одбио је да стави тај симбол, када су му рекли да је то посвећено"британскоj легиjи" те да  обележава сећање на све жртве воjника некадашње империjе... 

Иначе, у Србиjи се у знак сећања на жртве Великог рата, 11. новембра носи симболичан приказ биљке "Рамонда сербица", а та српска "Наталиjина рамонда", "колачић" или "цвет феникс", коjи jе Jосиф Панчић открио 1874. у околини Ниша,  заштићена jе као природна реткост, одабрана jе као поменути симбол jер има несвакидашњу способност. Уколико се потпуно осуши, може поново да оживи ако се залиjе, што jе било довољно да се, таj процес налик васкрсењу, припше и сећању на српску воjску коjа jе, после страшних губитака,  успела да се опорави и извоjе победу у Првом светском рату.

 

Немања Господин Матић је бацио цвет мака на под и рекао:

- Бомбардовали сте ми земљу, нема шансе да jа ово носим. Ако треба, спреман сам да одмах напустим клуб и Енглеску.

После овога, немам шта да додам. Немања сине, капа доле.

 

 

Tagovi

Komentari (0)