ГОСПОДИН МОКИНПОТ ПРЕМИJЕРНО У ЗРЕЊАНИНСКОМ ПОЗОРИШТУ

Драмска сцена Народног позоришта „Тоша Jовановић” у петак, 18. октобра, у 20 часова премиjерно изводи комад Петера Ваjса ГОСПОДИН МОКИНПОТ. То ће бити прва премиjера у новоj, сезони 2019/2020. и сви са узбуђењем ишчекуjемо шта нам jе то овог пута приредио редитељ Љубослав Маjера са своjим сарадницима и одабраним глумцима.

 Jovan Torački.jpg

А шта из свог, глумачког угла каже Jован Торачки, коjи се нашао у улози господина Мокинпота, сазнаћемо из краћег разговора: 

С jедне стране текст се темељи на филозофскоj расправи, док jе с друге стране формално уобличен у стиху, колико jе било тешко играти главну улогу у поставци таквог комада?

- Било jе лепо, али и релативно тешко. Наjвише сам захвалан редитељу Љубославу Маjери jер нисам сигуран колико бих сам успео да се изборим са стихом и поред искуства и талента. Стих jе у исто време и тежак и захвалан, он jе као ребус, рима условљава, и као да трасира пут коjим се треба кретати, те стога може бити хладна и jеднолична, а то jе онда досадно и свакако ниjе позориште.

Редитељ Маjера jе очигледно пронашао решење да доскочи овом изазову, а ту су и ваше колеге коjе су се овог пута нашле у потпуно другачиjоj улози од вас?

Jесте, моjе драге колеге овог пута играjу нешто што се не виђа често на нашоj сцени, и да не откривам превише о представи, рећи ћу само да jе оваj текст промишљен и инвентиван до мудрости, те да jе редитељско читање Љубослава Маjере, по мом суду, било довољно креативно да се значења текста остваре у пуном обиму. Тачниjе, ради се о вишеслоjности знакова коjи се нуде у овом позоришном jезику коjи смо створили и сигуран сам да ће се за сваког наћи понешто интересантно.

mokinpot-plakat-web.jpg

Ко jе господин Мокинпот и зашто треба погледати ову представу?

- Jедноставно речено, Мокинпот jе господин коjи смо сви ми, више или мање. И све те патње, бриге и жеље његове, заправо су у нама. Господин Микинпот jе суочаваjући се са проблемима доживео извесну прочишћеност коjа га jе скупо коштала... Ово ми jе четврти пут да радим са Љубославом Маjером. Он jе моj и редитељ ове позоришне куће, и свакако jе jедан од редитеља са коjим се наjлакше и наjлепше разумем. Мишљења сам да окружењу не постоjи оригиналниjа, авангардниjа и промишљениjа, ако хоћете позоришниjа и уметничкиjа представа. То су само неки разлози због коjи вреди погледати ову представу.

Jедан сте од добитника jубиларног признања „Тоша Jовановић”, када зрењанинско Позориште обележава 180 година постоjања, колико вам то значи?

Значи ми jер jе то награда моjе куће и зато што jе то доказ тога колико сам овде дуго и да нисам у позориште залутао. Позориште и jа се добро разумемо.

Поред Jована Торачког у представи играjу; Вурст – Мирко ПАНТЕЛИЋ, Жена – Наташа ИЛИН, Чувар, Драги господ Бог – Драган ЂОРЂЕВИЋ, Службеник – Стефан JУАНИН, Послодавац – Jовица JАШИН, Адвокат – Милан КОЧАЛОВИЋ, Лекар – Миљан ВУКОВИЋ, 2 анђела – Наташа ЛУКОВИЋ/Сања НИКИЋ, Jелена ШНЕБЛИЋ ЖИВКОВИЋ, 2 медицинске сестре – Наташа ЛУКОВИЋ/Сања НИКИЋ, Jелена ШНЕБЛИЋ ЖИВКОВИЋ, 3 лика из владе – Звонко ГОJКОВИЋ, Стефан JУАНИН, Милан КОЧАЛОВИЋ. Инспициjент jе Сања НИКИЋ, а суфлер Ивана ТИТИН.
Текст са немачког превела jе Мариjа АНЧИЋ, драматург jе Горан ИБРАJТЕР, режиjу, идеjно решење сценографиjе и костима потписуjе Љубослав МАJЕРА, реализациjу костима и сценографиjе Благовеста ВАСИЛЕВА, асистент режиjе jе Сања НИКИЋ, аутор музике jе Ана ШАJРЕР, а дизаjн звука jе урадио Стефан НИКОЛИЋ. 

Представа ГОСПОДИН МОКИНПОТ имаће претпремиjеру у четвртак, 17. октобра, а премиjеру у петак, 18. октобра. Прва реприза заказана jе за суботу, 19. октобар, у 20 часова.

ОЧЕКУJЕМО ВАС!

Иван Трифуњагић
уредник

 

Tagovi

Komentari (0)