Франкенштаjн у Филхармониjи

У оквиру онлаjн сезоне, петком на Jутjубу, Београдска филхармониjа представља култну композициjу „Франкенштаjн!!“, аутора ХК Грубера, чиjа jе домаћа премиjера била у оквиру циклуса Пандемониjум. Публика ће имати прилику да 8. маjа од 20 часова погледа несвакидашњи наступ музичара коjи поред класичних инструмента свираjу и на играчкама! 

Frankenstajn u Filharmoniji-min.JPG

Jедан од наjангажованиjих аустриjских савремених композитора, ХК Грубер, наступио jе као диригент, солиста и шансониjер представивши дело коjе jе синтеза поп и народне музике, као и богате традициjе бечког кабареа. У овом комаду, поред Франкенштаjна, нижу се различити jунаци – Супермен, Џеjмс Бонд, Ђанго, Робинзон Крусо, Бетмен и Робин, а филхармоничари њихово „хероjство“ приказуjу и на трубицама, сиренама, пиштаљкама, шмирглама, чегртаљкама, клавиру-играчци, мелодикама. Овоj композициjи, забавноj и за слушање и за гледање, претходи „Музика преображења“, Курта Шверцика. 

HK Gruber u Filharmoniji-min.JPG

У оквиру недељног онлаjн репертоара на друштвеним мрежама и саjту Београдске филхармониjе, обjављено jе ново издање блога Филхармоничар у изолациjи, виолинисткиње Тамаре Живковић. Концертмаjстор Мирослав Павловић jе публици поклонио тему из Бетовенове Романсе коjу jе требало као солиста да одсвира са оркестром под управом диригента Ханса Графа. Аудио среда представља наступ Немање Станковића и Дворжаков Концерт за виолончело и оркестар, а сећање четвртком одлази у Музеj савремене уметности када jе Филхармониjа одржала низ перформанса приликом отварања музеjа након дугачке паузе и реновирања.  

 

https://youtu.be/3LptPgVTAFU

https://soundcloud.com/beogradska-filharmonija/dvorzak-koncert-za-violoncelo-nemanja-stankovic

https://www.facebook.com/bgfilharmonija/videos/232254968210722/

https://www.bgf.rs/tamara-zivkovic-filharmonicarka-u-izolaciji/

 

фото: Марко Ђоковић

 

Jелена Милашиновић

 

Tagovi

Komentari (0)