Формирана листа предлога за које ће грађани гласати

Тим за партиципатино буџетирање Општине Рума сачинио је листу предлога за коју ће грађани румске општине гласати у времену од 7. до 20. октобра 2019. године.

 participativnopres2019apres.jpg

Формирати листу није био лак посао, јер су грађани предложили чак 160 пројектних идеја, а укупно је пристигао 1.081 анкетни листић и треба напоменути да је то највише у пет година колико Општина Рума спроводи пројекат активног укључивања грађана у креирање општинског буџета, казао је на данашњој конфренцији за медије Саша Радивојевић, координатор Тима за партиципативно буџетирање.

Међу предлозима нашли су се и они који се не могу реализовати кроз "Партиципативно буџетирање" и односе се на рецимо, неко текуће одржавање или редован рад јавних предузећа.

"Ипак, ниједан предлог није занемарен и Тим за партиципативно буџетирање је такве предлоге проследио надлежним службама и предузећима, попут Комисије за безбедност саобраћаја, јавних комуналних предузећа "Комуналац", "Паркинг и инфраструктура" или Општинској управи", напоменуо је Радивојевић.

"И ове године ће грађани, као и претходне, одлучивати које ће пројектне идеје ући у буџет Општине Рума за 2020. годину, а у понуди су четири градска и три сеоска пројекта. Скоро сви предлози се реализују на неколико локација па су заправо Партиципативним буџетирањем обухваћене све градске месне заједнице и чак 12 села", рекао је Радивојевић.

Градски пројекти:

1. Уређење спортског терена на "Брегу" и у парку поред школе "Вељко Дугошевић" у Руми

2. Паметне табле за ОШ "Вељко Дугошевић", "Душан Јерковић", "Змај Јова Јовановић", " Иво Лола Рибар" у Руми

3. Опремање мобилијаром дечијих игралишта

- код Електродистрибуције (угао Гробљанске и Железничке улице),

- у насељима "Игралиште" и "Детелине" код Дома здравља,

- у Малом парку

4. Уређење дворишта вртића-објекта "Центар" и опремање истог мобилијаром

Сеоски пројекти:

1. Ормарићи за ђаке - Платичево, Путинци, Кленак, Грабовци, Никинци, Хртковци, Буђановци

2. Мобилијар за игралиште за децу: Грабовци, Павловци, Витојевци, Стејановци

3. Пешачко бициклистичка стаза Доњи Петровци - Путинци (1. фаза)

Пројекат Пешачко - бициклистичке стазе Доњи Петровци - Путинци би се, уколико се изгласа, због комплексности радио у фазама. Такав је случај био и са пешачко бициклистичком стазом Жарковац - Путинци.

Што се тиче самог гласања у понуди су, као и увек, два модела: гласа се за два градска и један сеоски пројекат или се може гласати за један градски и два сеоска.

Сваког радног дана од 7. до 20. октобра, у времену од 7.00 до 15.00 часова грађани могу гласати у Услужном центру - Орловићева бр. 5 и у згради Општине Рума - Главна 107 или електронским путем(ruma.rs) на e-mail: participativno@ruma.rs.

И овог пута грађанима ће бити доступна и мобилна гласачка кутија. Термине за гласање можете погледати на овом линку.

Tagovi

Komentari (0)