ФИНАЛЕ ИЗЛОЖБЕ И ПРЕДАВАЊЕ НЕОБИЧНОГ НАЗИВА

 Orfej i Euridika.jpg

 

 

Изложба под називом Бернинијева школа и римски барок. Ремек-дела из Палате Киђи у Аричи  ближи се крају. Заинтересовани ђе моћи да виде одабране радове римског барока у Народном музеју до 26. маја, а у четвртак, 9. маја у 18 часова одржаће се последње предавање у оквиру пратећих програма изложбе. Предавење под називом Нестабилни простори – приказ променљивих светова и флуидних места у барокној култури одржаће историчарка уметности, проф. др Јелена Тодоровић са Факултета ликовних уметности у Атријуму Народног музеја. Предавање је намењено свим заинтересованим посетиоцима и улаз је слободан.

Гостујућа изложба која обухвата 55 значајних дела из Палате Киђи у Аричи, мајстора међу којима су Пјетро да Кортона, Боргоњоне, Салватор Роза, Ђовани Батиста Гаули, Кавалијер д’Арпино, Ђачинто Ђимињани, Матија Прети, Андреа Поцо, као и француски и фламански уметници који су боравили у Риму тога доба. Поред историјског, алегоријско-религиозног и митолошког сликарства, изложба нуди и примере различитих жанрова који су били омиљени клијентима тога доба: портрет, пејзаж и припремни нацрт за велике декоративне фреске. Колекција Палате у Аричи везана је за племићку породицу Киђи чије име носи, породицу банкара из Сијене која је била међу најзначајнијим у Риму у XВИИ веку, и у потпуности одсликава космополитску климу вечног града из тог периода.

 Изложба Бернинијева школа и римски барок. Ремек-дела из Палате Киђи у Аричи моћи ће током предстојеће манифестације Музеји за 10, од 13 до 19. маја да се посети бесплатно.Лидија Хам – Миловановић
Виши кустос

Tagovi

Komentari (0)