Филм о Горбачову премиjерно на Beldocsu

Gorbacov.jpg

фотографија: Beldocs promo.

 

Документарни филм „Упознати Горбачова“ („Meeting Gorbachev“) у режиjи Вернера Херцога и Андреа Сингера, биће приказан у програму биографских филмова „Profile“ предстоjећег Међународног фестивала документарних филмова Beldocs.

Три интервjуа за шест месеци са осмим и последњим вођом Совjетског Савеза, били су довољни плодном аутору Вернеру Херцогу да проникне у профил jедне од наjзначаjниjих политичких личности 20. века. Шалећи се на почетку документарца да jе њихов сусрет ипак састанак Немца и Руса, редитељ jе политичару пришао искрено, разотриваjући зашто jе био уважениjи у иностранству него код куćе, где су га многи кривили за распад Совjетског Савеза 1991. године. Зато, Горбачов у своjоj 87. години пред камерама говори као човек коjи нема шта да изгуби.

Животну причу фармера са Кавказа, Херцог jе допунио личним коментарима о политичкоj сцени друге половине прошлог века, користеćи архивске снимке и интервjуе са кључним очевицима историjе тог доба из САД, Немачке, Мађарске и Пољске коjи су употпунили слику Горбачова као државника.

 

Током Горбачовљевог лидерства, одиграли су се неки од наjзначаjниjих догађаjа 20. века, коjи су битно утицали на токове историjе краjа тог и почетка овог милениjума. Увео jе совjетску униjу у перестроjку (политичко реструктурирање) и транспарентност. Хладни рат jе привео краjу и са америчким председником Роналдом Реганом почео jе нуклеарно разоружање. За време његове владавине срушен jе Берлински зид и пала jе гвоздена завеса. Како jе признао, Немачку jе видео уjедињену и никада на њу ниjе гледао као на неприjатеља, већ на савезника коjи jе био и остао покретач европске економиjе. Као што му jе одговарала jака Немачка, тако jе за партнера имао утицаjну Велику Британиjу и Маргарет Тачер. Међутим, под утицаjем политичких противника, СССР се распао, а Горбачов jе био приморан да поднесе оставку. Жао му jе што “ниjе завршио посао увођења демократиjе у Русиjи”, брине се да су други преузели погрешне поуке из перестроjке и jедино жали што ниjе надгледао наставак унапређења Совjетског Савеза.

Херцог слика Горбачова као утицаjног политичара, човека омиљеног у народу, сина пожртвованих родитеља, оца и деду, али и као преданог супруга, коjи искрено жали за прерано преминулом супругом Раjисом.

Овогодишњи, дванаести Међународни фестивал документарног филма Белдоцс, коjе ће бити одржан од 8. до 15. маjа у Београду у више биоскопских дворана, представиће више од 100 премиjерних филмова из целог света, у 14 различитих селекциjа. Поред домаћег и такмичарског програма публика ће моћи да ужива и у музичким, биографским и уметничким документарцима, избору из савременог португалског документарног филма, као и у ретроспективама аутора Казуа Харе и Горана Девића.

 

Треjлер: https://www.youtube.com/watch?v=C-QpsCcnZ0o

 

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести