Филм, музика и нешто између

 

 bergman 100 godina film muzika.png

 

 

2018. године обележава се 100 година од рођења Ингмара Бергмана, jедног од наjвећих филмских уметника и аутора свих времена. Проjекат “Филм, музика и нешто између” баца светло на специфичан део Бергмановог филмског универзума – његово схватање музике. Познати шведски композитор и музичар Мати Биjе, коjи jе радио и са самим Бергманом, биће гост Београда и учествоваће у низу програма коjе спроводи организациjа Ехо анимато у сарадњи са партнерима.

 

У недељу, 21. октобра у 20 часова у Београдскоj филхармониjи, композитор и пиjаниста Мати Биjе одржаће концерт на препарираном клавиру. Музика коjу Биjе ствара наjвише сличности има са композициjама Дебисиjа и Сатиjа. Бесплатне улазнице за концерт могу се преузети на благаjни Београдске филхармониjе од понедељка 15. октобра.

 

У понедељак, 22.октобра у 18.00 у Музеjу jугословенске кинотекеу Узун Мирковоj улици ће бити приказан Бергманов телевизиjски филм “Последњи уздах” на коме jе Мати Биjе радио као композитор. Након филма биће одржан округли сто “Филм, музика и нешто између”, коjи ће се бавити развоjем и улогом музике у Бергмановим филмовима, али и односом филма и музике у савременоj кинематографиjи. Модератор jе Иван Велисављевић, а у разговору учествуjу Мати Биjе, композитор, Ана Крстаjић, композиторка, Маша Сеничић, драматуршкиња и Игор Станоjевић, редитељ.  

 

У уторак, 23. октобра у 19 часова у Музеjу jугословенске кинотеке, у мултимедиjалноj сали биће одржано сценско читање адаптациjе Бергмановог  аутобиографског романа “Наjбоље намере” у коме говори о своjим родитељма и њиховом браку. Сценско читање извешће Боjан Жировић, Катарина Димитриjевић, Мариjа Опсеница, Жељко Максимовић и Катарина Мартиновић, а ауторски тим чине Ана Константиновић (режиjа), Тамара Барачков (адаптациjа), Вишња Вуjовић (концепт простора) и Мариjа Ковачина (видео рад). Роман jе обjављен у издању Геопоетике, као део Бергманове аутобиографске трилогиjе, у преводу Спасе Ратковић.

 scensko citanje Najbolje namere.jpg

Ехо анимато реализуjе оваj проjекат у сарадњи са партнерима – Амбасада Шведске у Београду, Београдска филхармониjа, Музеj jугословенске кинотеке, издавачка кућа Геопоетика. Проjекат jе суфинансиран на конкурсу за савремено стваралаштво Министарства културе Републике Србиjе.

 

 

Facebook:   https://www.facebook.com/ehoanimato.org/

https://www.facebook.com/events/1128581357298235/

 

КОНТАКТ: ehoanimato@gmail.comили телефон 063 866 94 94.

 3_MATTI_BYE (ANDERS THESSING).jpg

ВИДЕО линкови:

Matti Bye — Melt (live) - https://www.youtube.com/watch?v=ZQ-Qmd-rpZQ

Matti Bye — Into The Haze (live) - https://www.youtube.com/watch?v=SDOPLNGZVaE

Tagovi

Komentari (0)