Филхармониjа у знаку Века стварања

Концерт у знаку “Века стварања”, Београдска филхармониjа изводи заjедно са диригентом Џоном Акселродом у петак 29. септембра (Коларац 20ч).  Као солиста наступа хорниста Никола Ћирић, “снага из филхармониjских редова”, а на програму су дела Кодаjа, Глиjера и Бартока.

 Nikola Ciric. Foto Marko Djokovic.JPG

Фото: Марко Ђоковић

Трећи у низу концерата из сезоне посвећене стогодишњици Београдске филхармониjе, носи назив “Век стварања”, а у фокусу има наслеђе Централне Европе. За диригентским пултом jе харизматични Џон Акселрод, jедан од миљеника музичара и публике, а на централном месту на бини уз филхармоничаре jе Никола Ћирић, соло хорниста оркестра, у извођењу Концерта за хорну, Раjнхолда Глиjера.

 John Axelrod. Foto Marko Djokovic.jpg

Фото: Марко Ђоковић

“Иако често имам прилику да наступам као солиста код нас и у иностранству, свирати на сцени Коларца са колегама са коjима делим ту исту сцену, безмало jедну децениjу jе велика част, огромно задоволјство али и одговорност. Из тог разлога сам уложио велики труд у припрему овог, рекао бих прилично захтевног, Концерта и са великим нестрплјењем очекуjем “петак у 8”, као што jе некад онаj чувени звиждук наjављиаво. Позивам све да дођу, да чуjу али и виде како музичари Београдске филхармониjе дишу као jедан и каква jе подршка кад испред оркестра стоjи “неко наш!”, рекао jе Никола Ћирић, члан оркестра Београдске филхармониjе од 2015. године.

Претходни, двадесети век, jе за националне школе централне Европе, нарочито за мађарску, био век стварања. У том периоду ствараjу неки од наjвећих композитора у историjи мађарске музике, коjи су у своjа дела инкорпорирали фолклор. Тако су на програму овог концерта  Београдске филхармониjе бриљантне Игре из Галанте, Золтана Кодаjа, а репертоар уоквируjе наjпознатиjе дело Беле Бартока, Концерт за оркестар, jедно од наjпопуларниjих и наjзахтевниjих симфониjских остварења савременог концертног репертоара. Улазнице у продаjи на благаjни Београдске филхармониjе као и онлаjн.

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)