Филхармониjска Тоска под свећама уз црквена звона, оргуље и топове

Три чина, 357 страница партитуре и преко 200 учесника у филхармониjскоj Тоски

 

Филхармониjски спектакл, чувена опера Тоска, под диригентском палицом Габриjела Фелца, биће изведена под свећама на сцени Коларца, у петак 24. фебруара од 19 часова. Поред врхунске међународне поделе као што су Елизабет Таjге, Едуардо Аладрен и Мандла Мнедебеле, у припреми овог подухвата учествуjе око 200 људи, како на сцени тако и иза ње.

proba sa hotom.jpg 

Три чина и 357 страница jедне од наjлепших оперских партитура, Габриjел Фелц и Београдска филхармониjа припремаjу са великом страшћу. Публику очекуjе сценска екстраваганциjа и редак куриозитет - режиjа Александра Николића дочараће атмосферу мрачног и опасног Рима из 1800 тако што ће филхармониjска представа бити осветљена само свећама. Галериjе Коларца постаjу Римска црква Сант Андреа у првом, палата Фарнезе у другом и замак Сант Анђело у трећем чину. 

“Београдска филхармониjа има моjе огромно поштовање због своjе посвећености, брзине и жеље да учи и напредуjе. У рекордном року смо припремили ову круну оперске литературе коjа jе новитет у репертоару оркестра. Филхармониjска Тоска ће бити спектакуларни догађаj, наjпре jер jе изводи наjбољи оркестар у земљи, затим због међународне поделе улога коjа jе прворазредна, уз ефектну сценографиjу коjа ће натерати публику да три чина прати без даха, тако да уопште ниjе чудно да jе наша концертна представа потпуно распродата”, каже шеф-диригент Габриjел Фелц.

Иако jе радња на први поглед сконцентрисана на љубавну причу Тоске са сликаром Каварадосиjем, доминантан jе политички заплет из доба Наполеонове окупациjе. Популарност Тоске лежи у драмском заплету, снажноj и упечатлјивоj музици и великом оркестарском апарату употпуњеним црквеним звонима, оргуљама, али и звуцима топова.

Поред сопрана Елизабет Таjге у улози Тоске, тенора Едуарда Аладрена као Мариjа Каварадосиjа и баритона Мандле Мндебелеа у улози барона Скарпиjе, ту су и Никола Баста (Ћезаре), Михаило Шљивић (црквењак), Синиша Радин (Сполета), Бранислав Станков (Шароне), Милан Обрадовић (стражар), Ленка Максимовић (пастир) као и два хора – мештовити хор РТС-а и Колибри.

У продукциjи наjексклузивниjег догађаjа концертне сезоне учествуjе преко 200 људи. Од сценографа, костимографа, шминкера, фризера, инспициjента, преко статиста, гардеробера и декоратера, све до ватрогасне бригаде коjа ће бити присутна према протоколу о заштитним мерама. 

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)