Филхармониjа свира музику из цртаћа за школарце 

У Београдскоj филхармониjи су почели концерти за школарце, коjи се одржаваjу радним данима, од 22 до 31. марта, од 10 и 12 часова у филхармониjскоj Сали. Под диригентском палицом младог Вука Wолкова Поповића, заjедно са Тамаром Маринковић Томић и Славицом Перић у улози нараторки, оркестар изводи музику из познатих цртаних филмова, а придружуjе им се и мистериозни инструмент коjи сам свира.

image00015.jpeg 

Под називом „Нацртани оркестар“, циклус концерата за млађе школарце, „испитуjе“ колико данашње генерациjе познаjу антологиjска анимирана остварења као што су „101 далматинац”, “Породица Кременко”, “Том и Џери”, “Инспектор Геџет”, “Аладин”, “Краљ лавова... Музика овог жанра толико jе сликовита и убедљива да радња може да се замишља без филмског платна и телевизиjског екрана. 

 image00010.jpeg

Међутим, на краjу овог водича, школарци имаjу прилику и да погледаjу jедан од наjчувениjих цртаћа свих времена уз клавир коjи музику свира сам, без пиjанисте. Многе генерациjе сећаjу се антологиjске епизоде под називом “Мачиjи концерт” из “Том и Џери” сериjала. У овом цртаћу, централну улогу има клавир за коjим jе мачак Том као пиjаниста, док миш Џери покушава да га омете. А у филхармониjском извођењу, звезда концерта jе Стенвеj СПИРИО р, чудо од инструмента и клавир последње генерациjе, коме се дирке саме покрећу тако што jе “Мачjи концерт” део механизма и датотеке чуда од инструмента коjи jе већ на првим концертима потпуно одушевио децу.

Филхармоничарке Тамара Маринковић Томић и Славица Перић, у улогама нараторки, годинама уназад анимираjу броjне генерациjе деце уводећи их у оркестарски свет на забаван и њима прилагођен начин, а Вук Wолков Поповић, са само 23 године по други пут предводи Филхармониjу на дечjим концертима, убедљиво градећи своjу диригентску кариjеру.

  

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)