Филхармониjа се враћа на добар пут

На првом наступу у 2023. години, Филхармониjа “води” у Будимпешту

Друго полувреме филхармониjске сезоне – на првом концерту музика из “Бити Џон Малкович” и “Исиjавања”

 Felc i BGF, foto M.Djokovic.jpg

Фото: Марко Ђоковић

Београдска филхармониjа наставља сезону “На добром путу”, а на првом концерту у 2023. години, своjим репертоаром “води” у Будимпешту, у петак, 13. jануара, на Коларцу од 20ч. Оркестар предводи филхармониjска звезда, шеф-диригент Габриjел Фелц и то у jедном од наjзахтевниjих програма у сезони.

Након лудих новогодишњих концерата за краj 2022. године, Филхармониjа отпочиње друго полувреме концертне сезоне коjа осликава различите светске метрополе кроз 400 година историjе музике. Тако ће се овог петка, публика “наћи” у Будимпешти, престоници из коjе су потекли броjни великани и где су настаjала важна музичка дела. Концерт започиње уз класичну елеганциjу Хаjднове симфониjе бр. 81, коjа jе настала на двору Естерхазиjа у Аустро-Угарскоj где jе композитор службовао тридесет година. У мађарском Версаjу, Хаjдн jе створио велики броj дела првенствено намењених извођењима на дворским концертима.

Након дворске атмосфере, следи нешто сасвим другачиjе – тензична Музика за гудаче, перкусиjе и челесту Беле Бартока, коjа jе своj живот наставила у филмовима попут Бити Џон Малкович и Кjубриково Исиjавање. Необична комбинациjа инструменталних боjа, као и сам третман гудачког оркестра, резулитрали су ремек-деом коjе обилуjе маjсторством у детаљима оркестарског писма. Због мистериозне атмосфере, ова музика jе нашла своjе место у поменутим филмовима, а Габриjел Фрлц тврди да jе ово jедан од наjтежих програма коjи ће филхармониjски оркестар извести у овоj сезони.

Програм заокружуjу Прелиди Франца Листа, коjи илуструjу развоj човека од наjраниjе младости до зрелости, а дело jе често перципирано и као скица ауторове музичке аутобиографиjе. Прелиди се састоjе од пет одсека коjи се могу тумачити као Питање, Љубав, Олуjа, Пасторални мир и Битка и победа. Након величанствене Будимпеште, Београдска филхармониjа остаjе под палицом вољеног Фелца до краjа jануара, а музичка “путовања” се настављаjу ка Прагу и Варшави. Улазнице за концерте су у продаjи на филхармониjскоj билетарници као и онлаjн.

 

Jелена Милашиновић

 

Tagovi

Komentari (0)