Филхармониjа отвара онлаjн сезону емитовањем првог Музичког пикника

Београдска филхармониjа отвара своjу онлаjн сезону уз праву атракциjу – снимак првог концерта на отвореном на Ушћу 2017. године. Уместо редовног петка на Коларцу, публика ће уживати у ексклузивном присећању на Музички пикник, у истом термину од 20 часова али на филхармониjском Jутjуб Каналу (петак, 27. март) https://youtu.be/5cngensg11A

 koncert na otvorenom BGF 2017, dirigent Gabriejl Felc-min.jpg

Први концерт на отвореном заjедно са шефом-диригентом Габриjелом Фелцом остао jе свима у посебноj успомени, а као специjални гост наступио и вољени филхармониjски приjатељ, чувени маестро, Зубин Мехта. Филхармониjа jе тада окупила више од 25 000 људи уз репертоар коjи jе публика сама бирала. Недељама уочи наступа, публика jе била упитана шта би желела да слуша овом приликом, а оне са наjвише гласова оркестар jе извео на концерту. Тако ће се овом, онлаjн приликом, сви присетити убедљивог победника „Дансона“ Маркеса, „Валцера“ Шостаковича, „Игре сабљи“ Хачатуриjана, Христићеве „Грлице“, Равеловог „Болера“ и jош многи других нумера као и „маршевских“ бисева коjи су разменили диригенти. 

 

Након што jе наjавила недељни програм Београдска филхармониjа jе обjавила први блог „Филхармоничар у изолациjи“ и текст хорнисте Николе Ћирића, обраћање шефа-диригента Габриjела Фелца, а на саjту се може пронаћи и аудио снимак Малерове грандиозне Друге симфониjе коjом jе крунисана претходна филхармониjска сезона на Коларцу, 14. jуна 2019. заjедно са Фелцом. То jе био jедан од наjбољих наступа оркестра када jе на бини било више од 180 музичара – Филхармоничари поjачани Хором Обилић АКУД Бранко Крсмановић, заjедно са два вокала, Лавиниjом Деjмс и Тањом Баумгартнер, извели су ремек дело коjе носи назив “Ускрснуће”. 

 

Четвртак jе на друштвеним мрежама познат као дан за сећања, а прва успомена Београдске филхармониjе посвећена jе Загребу. У тешкоj недељи коjа jе задесила оваj град, Филхармониjа шаље подршку кроз присећање на хуманитарни концерт у „Лисинском“ посвећен пострадалима у поплавама у региону. Са овог наступа може се чути бис и бравура филхармоничара – Христићеву „Грлицу“, одсвирали су сами, без диригента.

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)