Филхармониjа и Фелц граде музичку катедралу

Шеф-диригент Габриjел Фелц и Београдска филхармониjа припремаjу се за велики концертни изазов у петак 13. децембра (Коларац, 20 ч). На програму jе монументална Симфониjа броj 5 Антона Брукнера, коjу ће филхармоничари заjедно са Фелцом градити као своjеврсну музичку катедралу.

 gabrijel felc i bgf.JPG

Припреме за ово гигантско остварење од самог почетка су текле другачиjе. Уз обимну партируру, шеф-диригент jе са оркестром проучавао архитектуру готске катедрале указуjући на везу са симфониjском техником овог ремек дела. 

 

“Антон Брукнер jе био дубоко религиозан човек, рођен у малом месту поред Линца у изразито католичкоj средини. Био jе веома повучен и несхваћен, али jе музика коjу jе стварао монументална. Исто као што jе тона камења потребна да би се изградила катедрала, тако ћемо и ми градити ово дело. Иако прочишћена, симфониjа jе саткана од jаких емоциjа, ово jе велики изазов за нас”, каже Габриjел Фелц.

 

За припреме ове композициjе Фелц се послужио музичко-архитектонском студиjом колеге Бенџамина Зандера. У њоj су сви елементи готске катедрале, од самог улаза до олтара, поистовећени са лаганим уводом у симфониjу све до величанствене двоструке фуге и незаборавне коде коjа представлја снажан и узбудлјив завршетак изузетног дела.

 

Брукнер jе био и jедан од наjверниjих следбеника Лудвига ван Бетовена чиjа увертира “Посвећење куће” претходни извођењу симфониjе. Сто улазница за стаjање биће у продаjи сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благаjни Коларца.

 

 

 

 

 

Jелена Милашиновић,

 

Tagovi

Komentari (0)