Филхармониjа и домаће звезде

У склопу недељног репертоара Београдске филхармониjе, ове седмице ће публика моћи да ужива у наступима оркестра са домаћим звездама као што су саксофониста Милан Савић у композициjи Ивана Бркљачића и сопран Бранислава Подрумац у Волтоновим “Фасадама”.

 Milan Savic, saksofon-min.JPG

Аудио среда – дан за одабране снимке из оркестарске архиве, посвећен jе концерту из циклуса Ашиковање, одржаном 16. новембра 2018. на Коларцу, под палицом Даниjела Раjскина. Љубавни програм отворила jе композициjа “Франческа да Римини” Чаjковског, а заокружила музика из балета “Ромео и Jулиjа” Прокофjева. Између њих jе свечана премиjера композициjа Ивана Бркљачића настала као поруџбина Београдске филхармониjе – “Љубав! Концерт за саксофон и оркестар” коjу jе извео виртуоз на овом инструменту, Милан Савић. 

https://soundcloud.com/beogradska-filharmonija/sets/asikovanje-2-16-nov-2018

 Branislava Podrumac, Beogradska filharmonija-min.JPG

Онлаjн сезона петком на Jутjубу, 17. априла од 20ч представља врцаво и забавно дело - “Фасаде” Вилиjама Волтона и отварање циклуса Пандемониjум. У питању jе комад у коме jе сопран Бранислава Подрумац рецитовала стихове, а оркестар jе предводио Бруно Мерзе. Комбинациjа џеза, валцера, танга, и луцидне поезиjе, претворила jе филхармониjску салу у кабаре. Маестрална Бранислава Подрумац jе имала готово немогућ задатак, да покаже како изгледа певање без певања, а поред музичког, приказала jе изузетно глумачко умеће.

https://www.youtube.com/watch?v=3DAfisdDKuk&feature=youtu.be

 

У оквиру недељног репертоара, може се пронаћи ново издање блога “Филхармоничар у изолациjи” и искуства кларинетисте Огњена Поповића. Будући да jе ова недеља, према редовном календару, требало да буде посвећена бебама, Филхармониjа их не заборавља ни у ванредном стању. На друштвеним мрежама институциjе, виолисткиња Тамара Маринковић Томић извела jе “мини концерт” за две бебе. Дан за сећање четвртком приказуjе наjлепше моменте са ових концерата као и репертоар коjи jе оркестар за њих изводио, а коjи родитељи могу сами пуштати своjим бебама.

 

 

 

Jелена Милашиновић

 

Tagovi

Komentari (0)