ФАС бира наjбоље представе за децу и младе

Двоструко, друго и треће издање Фестивала АСИТЕЖ-а Србиjе (ФАС), коjе се одржава од 27. до 31. октобра у Београду, доделиће наjбољим представама за децу и младе награде стручног и педагошког жириjа, а први пут биће додељено и биjенално признање „Донка Шпичек”.

 FAS se piše zajedno 04.jpg

Након што прошле године фестивал ниjе био одржан, овогодишњи ФАС окупио jе десет позоришних представа за децу и младе под слоганом „ФАС се пише заjедно”. Jединствени концепт фестивала, као и посебно осмишљене награде допринеће томе да током пет фестивалских дана позоришта из целе земље даjу све од себе и задовоље веома строгу и захтевну, наjмлађу позоришну публику.

На Фестивалу се додељуjу две равноправне награде: Награда за наjбољу представу према одлуци Стручног жириjа и Награда за наjбољу представу према одлуци Жириjа педагога. 

07 Pozorište lutaka Niš - Palčica, Foto Selma.jpgФото: Селма

Стручни жири чине представници ауторског тима или глумачког ансамбла сваког позоришта коjе учествуjе на фестивалу, по систему колико представа – толико чланова жириjа: Jована Цветковић, Соња Котарчевић, Емил Курцинак, Александра Миладиновић, Jована Ракић, Диjана Митровић, Мариjа Цветковић, Jован Поповић, Милош Миловановић и Jован Царан. 

У циљу стимулациjа размене између уметника и педагога, а на таj начин и утицање на бољу комуникативност представа са циљном групом – децом и младима, на ФАС-у постоjи и Жири педагога, коjи ове године чине: Сандра Максимовић, Сузана Плавањац и Душан Благоjевић. 

02 Prvo prigradsko pozorište - Puls teatar Lazarevac - Srebrni car.jpg

„На краjу сваког такмичарском дана чланови Жириjа педагога и Стручног жириjа предвођени модераторком Браниславом Илић размењуjу своjе утиске у разговору отвореном за jавност. То jе простор у коме оснажуjемо нашу заjедницу уметника и чланова, представника институционалне и независне сцене позоришне и плесне уметности за децу и младе у АСИТЕЖ-у, али и наставника и педагога, представника образовања”, обjашњава Диана Кржанић Тепавац, председница Извршног одбора АСИТЕЖ-а. „Задовољство и освеженост новим искуством чланова оба жириjа након завршеног првог ФАС-а, када смо први пут испробали оваj нови модел жирирања, на наjбољи начин говоре о потреби и оправданости оваквог фестивала и потенциjалу коjи носи и коjи може да придонесе позитивном помаку у развоjу области позоришне и извођачке уметности за наjмлађе и младу публику.”

Поред тога, управо на ФАС-у биће додељено и прво почасно, биjенално признање Награда за промоциjу права деце и младих на уметност „Донка Шпичек”, намењенс професионалцима коjи своjим деловањем доприносе афирмациjи, видљивости и развоjу културе за децу и младе.  

03 Pozoriste mladih Novi Sad - Debela.jpg

Jош jедна од одлика ФАС-а jе и сам концепт фестивала према коме не постоjе селектори, већ учесници сами предлажу представу са коjом учествуjу на фестивалу. Тако ће на овом, двоструком издању фестивала публика бити у прилици да погледа следеће представе: „Дечак са кофером” (Мало позориште „Душко Радовић”), „Сребрни цар” (Пулс театар Лазаревац), „Дебела” (Позориште младих Нови Сад), „Жабац и странац” (Хоп.Ла!), „Ту сам испод половине капи” (Станица - сервис за савремени плес), „За твоjе добро” (Дах театар), „Палчица” (Позориште лутака из Ниша), „Бела грива” (Позориште лутака „Пинокио“), „Тихи дечак” (Позориште за децу Крагуjевац) и „Дивљождер” (Народно позориште „Тоша Jовановић”)

Домаћин фестивала jе Мало позориште „Душко Радовић“ из Београда, док ће се представе изводити и на сценама Првог приградског позоришта - Пулс театра Лазаревац, Позоришта лутака „Пинокио“ и Културног центра „Магацин“. Фестивал ће свечано бити отворен у среду, 27. октобра у 11.30 часова, док jе затварање фестивала, праћено доделом награда, заказано за недељу, 31. октобар у 17 часова на истом месту. 

Улазнице за фестивалски програм се могу резервисати или купити на благаjнама позоришта у коjима се представе изводе. Цена улазнице за представе коjе се играjу у Малом позоришту „Душко Радовић” износи 400РСД, за представу коjа се изводи у Позоришту лутака „Пинокио” цена улазнице jе 500РСД, док за представу у Пулс театру Лазаревац цена улазнице износи 200РСД. За представу коjа се изводи у КЦ „Магацин” улаз jе бесплатан, уз обавезно претходну резервациjу путем меjла jovanaraki@gmail.com. Уз термин извођења коjе дете жели да посети, трена навести и име и презиме и узраст детета, а меjл са резервациjом потребно jе послати наjкасниjе до 27. октобра.

08 Pozorište lutaka Pinokio - Bela griva.jpg

Инциjатива за успостављање фестивала АСИТЕЖ-а покренута jе 2015. године на састанку чланова тадашњег Извршног одбора, а фестивал jе покренут 9. маjа 2019. године, под слоганом „Покренимо причу“. Успех првог издања 2019. године показао jе колико jе овакав фестивал потребан и добродошао као место разговора и успостављања вредности и пута даљег развоjа професионалне српске позоришне и плесне сцене и културе за децу и младе.

10 NP Toša Jovanović Zrenjanin - Divljožder.jpg

Покровитељи фестивала су Министарство културе и информисања Републике Србиjе, Град Београд, Градска управа града Београда - Секретариjат за културу, а фестивал су подржали и Француски институт – Театроскоп и компаниjа Audiovox.

 

Младен Савковић

Tagovi

Komentari (0)