Фелц и Београдска филхармониjа у петак на Коларцу

Филхармониjски „дримтим“ jе поново на окупу, шеф-диригент Габриjел Фелц и оркестар наступаjу заjедно у петак 21. jануара на Коларцу (20:00). На програму су дела Шуберта, Глиjера и Бетовена, а са оркестром први пут наступа сопранисткиња Алина Вундерлин.

 felc gabrijel.JPG

Фото Марко Ђоковић/Београдска филхармониjа

Централно дело на програму jе веома необичан Концерт за колоратурни сопран Раjнхолда Глиjера, jедино дело на целом свету коjе jе написано за сопран али без икаквог текста. Своjу виртуозност и техничке могућности у овом захтевном делу показаће млада сопранисткиња Алина Вундерлин, веома тражено на оперским сценама широм света. Опус Глиjера jе „у прстима“ филхармоничара jош од извођења монументалне симфониjе „Иља Муромец“ коjу су и снимили за ЦД издање заjедно са Габриjелом Фелцом, коjе jе наишло на респектабилну светску критику.

„Ситуациjа у свету jе поново тешка за класичну музику jер се, нажалост, концерти веома често отказуjу. Зато jе за нас музичаре, у данашње време велика привилегиjа и прави луксуз да можемо да наступамо уживо пред публиком. Овога пута припремамо класични репертоар, од Шубертове „Недовршене симфониjе“ до „Седме“ Бетовенове. То jе супер-тест за нас jер током сезоне желим да испробамо све симфониjе коjе ћемо извести на „Бетовен маратону“ истом дану, у jуну 2022.“

Концерт у петак отвара „Недовршена симфониjа“ Шуберта коjа jе започела епоху романтизма. Она представља jедно од наjважниjих незавршених дела у историjи музике. Данас jе више од 100 композитора написало њен „завршетак“, али су извођења тих верзиjа само спорадична. Филхармониjски наступ затвара Бетовенова Седма симфониjа, коjа jе изазивала у своjе време опречне критике од „да jе jедно од наjразумљивиjих његових симфониjа“ до „да jе то музика коjу jе могао да напише само неко веома пиjан“. 

Улазнице за концерт су у продаjи како на филхармониjскоj благаjни као и онлаjн.

 

Jелена Милашиновић

 

Tagovi

Komentari (0)