Фестивал: „Театар на раскршћу“

 Narodno_PozoristeNis.jpg

 

Народно позориште Ниш отпочело је са припремама на организацији новог фестивала драме и позоришта балканског културног простора, такмичарског карактера, под називом „Театар на раскршћу“. Фестивал ће се одржати у Нишу од 11. до 19.03.2019. године.

Као једини позоришни фестивал који на једном месту жели да окупи позоришну уметност балканског културног простора, „Театар на раскршћу“ има за циљ афирмацију сличности и разлика културног идентитета држава и народа којиделе исти простор, државе Србије и града Ниша као места раскршћа европских и светских путева,  јачање међународне културне размене, промовисање позоришне уметности и стваралаца, размене идеја и позоришних пракси, и посвећен је изазовима и перспективама савременог позоришта.

Програмски савет Фестивала је формиран и чине га истакнути позоришни ствараоци из Србије и региона: председник – Небојша Брадић, позоришни редитељ (Србија); чланови – Александар Милосављевић, позоришни критичар (Србија), проф. др Дарко Лукић, театролог (Хрватска), Дејан Лилић, глумац (Македонија), Дејан Петковић, театролог (Србија), Дејан Стојиљковић, писац (Србија) и управник Народног позоришта Ниш мр Спасоје Ж. Миловановић, театролог.

Фестивал ће свечано бити отворен 11. марта 2019. на Дан Народног позоришта Ниш, премијером представе Путујуће позориште ШопаловићЉубомира Симовића, у режији Тање Мандић Ригонат, продукција Народно позориште Ниш.  

Поред седам такмичарских представа и представе у част награђених, чије су премијере одигране у календарској години која претходи Фестивалу, у селекцији Спасоја Ж. Миловановића, биће организован читав низ пратећих програма: разговори о представама, трибине, промоције књига, представљање уметника и изложбе.

Фестивалски жири ће доделити награде за најбољу представу, режију, четири глумачке награде, за костимографско и сценографско остварење, за оригиналну сценску музику, за сценски покрет, као и специјалну награду Фестивала. Осим ових, биће додељене и награда округлог стола критике и награда жирија пувлике,

Идеја о оснивању позоришног фестивала у Нишу постоји већ неколико деценија, један од корака био је и глумачки фестивал „ГлумБал“, али су се тек почетком ове сезоне, уз пуну подршку и покровитељство градоначелника и Скупштине града Ниша као оснивача Народног позоришта Ниш, створили услови за реализацију једног овако значајног пројекта за позоришни живот читавог региона.

 

 Управник

Спасоје Ж. Миловановић

Tagovi

Komentari (0)