Фејсбук се опет мења !

 профил.jpg

     

 

 

 

 

Аутор : Драган Милошевић

 

 

Друштвена мрежа Фејсбук се мења поново. Од када постоји, од 2004. године до данас, ова друштвена мрежа је више пута мењала свој изглед и опције, међутим, како њен творац,  Марк Закерберг, каже, те промене ће овог пута бити још веће. Ово је најавио на годишњој Фејсбуковој конференцији F8.  Енкриптоване поруке, бржи начини дељења садржаја, фокусирање на групе уместо на вести, плава боја позадине постаће бела, а лого Фејсбука више неће бити квадратног облика, него кружног. Мобилна апликација ће такође бити претежно бела. Марк Закерберг је све ове промене објаснио као настојање Фејсбука да на прво место стави приватност и сигурност својих корисника, а не профит и рекламе. Наводи се 7 најважнијих промена на Фејсбуку:

  1. Поруке путем Месенџера биће енкриптоване што значи да Фејсбук више неће моћи да види њихов садржај. Платформа ће бити потпуно повезана са WhatsApp-оm. Инсталација месенџера ће заузимати мање места на мобилним телефонима, а стиже и верзија апликације за рачунаре.
  2. Инстаграм ће увести опцију бројача лајкова. Власник налога ће моћи да види колико је пута приступљено његовом налогу.
  3. Уводи се више брзих начина дељења порука и њиховог садржаја - што значи да неће бити трајног записа о њима.
  4. Уводи се лакше слање новца путем WhatsApp-a. То се већ тестира у Индији a ускоро ће се проширити и на остатак света.
  5. Групе ће бити редизајниране, а уместо плаве боје се уводи бела. “Newsfeed” ће више бити фокусиран на групе уместо на вести.
  6. Објаве на Инстаграму више неће морати да почињу са фотографијом или видеом. Садржај ће моћи да се дели користећи се само текстом, стикерима или цртежима.
  7. Ова промена је можда и најважнија за кориснике Фејсбука : „Secret Crush“, слична досадашњем Фејсбук дејтингу који је био доступан у само неким земљама. Secret Crush ће функционисати попут апликације Tinder. Моћи ћете да означите особу која вам се међу вашим Фејсбук пријатељима свиђа и то ће бити тајно, осим ако та иста особа не означи да се и ви њој свиђате. Тек ће вас тада Фејсбук "спојити".

 

druga slika.jpg

 

Све у свему, акценат је на промени боја и изгледу. Претежно бела боја може превише умарати очи корисника. Прави „редизајн“ који помињу би био да уместо плаве убаце фину пастелну нијансу зелене рецимо, а не белу боју. То би била много упечатљивија промена а само окружење би било пријатније за око корисника. Бела боја постоји од самог почетка. Ништа ново, без обзира на то што ће лого бити квадратног а не округлог облика. Редизајн логоа би био упечатљивији када би променили и фонт поред "оквира" логоа. Енкрипција порука је у реду, ако буде спроведена доследно, у шта сумњам јер Фејсбук мора осигурати и себе. Бржи и једноставнији начини слања порука и новца су такође у реду, али и превише поједностављивања увек представља потенцијалну опасност од злоупотреба. Бројачи лајкова који се помињу – опет, ништа ново. Таква нотификација постоји од самог почетка. Власник налога је одувек могао да види све нотификације, не само ову. У промени приватности у овом делу, не видим неки велики помак и ако би била тајна. Бројање посета профилу - ништа спектакуларно. Права промена би била када би увели да се може видети ко вам посећује профил, а не тајни (приватни) бројач лајкова или посета профилу.Та промена би била и корак напред у смислу безбедности корисника. „Secret Crush“ или тајна симпатија, у преводу, је лепа ствар, и може пружити забаву корисницима, али бојим се да је кратког даха. Постоје друштвене мреже које већ имају такву опцију, и на којима можете видети и ко вам посећује профил, измећу осталог. Мислим да је Фејсбук, након свега што се дешавало, приморан на ове промене а да је редизајн, лакше дељење порука, бројач лајкова и посета профилу, итд. који се помињу, само скретање пажње са промена којима ће покушати да „оперу“ досадашње пропусте и спрече нове.

 

prvaslika.jpg

Tagovi

Komentari (0)