Фејсбук и Инстаграм ускоро без лајкова

profile.png

 

 

 

 

 

 

 

Приредио: Драган Милошевић

Скоро па бајата вест. Фејсбук и Инстаграм  дају свим корисницима могућност да сакрију јавне „лајкове“ на својим постовима, потенцијално прекидајући суштинску динамику платформи друштвених медија, где се бројање сличних ствари види као знак утицаја особе или неког бренда и сл.

 instagram.png

Гигант друштвених медија од 2019. године тестира способност корисника да се сакрију као „бројачи“, функција која је синоним за Фејсбук, као начин да Фејсбук и Инстаграм учине мање стресним за употребу. Од среде 26.05. ове године, (опција још увек није доступна у Србији али и у појединим другим деловима света) сваки корисник сада може да бира хоће ли други људи моћи да виде број лајкова на његовој сопственој објави, као и да ли ће он видети колико је људи лајковало постове других корисника, рекао је Фејсбук у објавиу среду. Фејсбук ради на сузбијању све јачих критика да платформе друштвених медија могу бити штетне за њихове кориснике и друштво. Међутим, најава да ће скривање свиђања на Фејсбуку и Инстаграму бити опционална, а не подразумевана, чини нејасним колико ће корисника заправо предузети овај корак.

instagram-logo-wallpaper-65638-67870-hd-wallpapers.jpg

Инстаграм тестира функцију која омогућава корисницима да одаберу да ли желе да виде лајкове. „Оно што смо чули од људи и стручњака било је да некима не требају лајкови да би схватили шта је лепо, корисно или досадно себи или другима, посебно зато што људи често користе лајкове са намером да створе илузију да је нешто у тренду или популарно, па вам зато и дајемо избор “, рекао је Фејсбук. Ако се корисници одлуче делити јавно објаве и број лајкова на својим постовима, други људи ће моћи да виде листу оних који су лајковали. Међутим, биће могуће и то да особа која је објавила фотографију и даље може да види број свиђања, чак и ако он није јавно приказан, дакле да га други корисници не виде.

 

Корисници ће сада моћи да сакрију од других број лајкова, тако да њихови пријатељи али и пратиоци не могу да виде колико је њихов пост популаран. Компанија је рекла да ће ова функција омогућити корисницима да се "усредсреде на фотографије и видео записе који се деле, уместо на то колико пост лајкова добија." Неки корисници који су раније имали могућност да тестирају скривање лајкова на Инстаграму рекли су да би та опција могла помоћи у побољшању психичког стања многих корисника на платформи који су временом развили зависност од броја и врсте лајкова коју они али и други корисници, на тој платформи добијају.

 lajkovi.jpg

Међутим, за оне који су буквално изградили посао на апликацији Фејсбук и Инстаграм, показивање сопственог броја и врсте лајкова  - и њихово упоређивање са онима из постова других корисника – је врло важно за обезбеђивање партнерских односа, проналажење клијената и у крајњој линији за њихове приходе које од тог посла остварују.

Fejsbuk.jpg

 

 

Фејсбук је у свом блогу рекао да финансира „спољно истраживање о искуствима људи на Инстаграму и то како могу да побољшају своју политику и свој производ, како би подржали своју заједницу корисника“, додајући да прихвата предлоге других научника, академика и непрофитних организација за такве студије.

Tagovi

Komentari (0)