E Y O T

Центар за културу Гроцка 

МУЗИЧКА БАШТА 2019

E Y O T; петак 7. јун од 20 часова, Ранчићева кућа/Мајевичка 9/Гроцка   

 Eyot, plakat.jpg

- Домаћи џез састав Еyот наступиће на летњој сцени Ранчићеве куће у петак, 7 јуна од 20 часова. Музички програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка током 2019. године представља гостујуће саставе из земље и ширег региона. Програм обухвата мултикултурални приступ и музику различитих жанрова, са акцентом на аутентичном и ауторском изразу који је најмање заступљен у јавном и медијском простору.

 

Еyот бележи четири албума објављена за иностране издаваче (САД и Немачка), сјајне критике на водећим светском џез порталима и магазинима, победу на такмичењу Midem Off у Кану, присутност на неколико националних радио станица као што су – BBC, Radio France, German National Radio, WNYC New York...

Еyот је бенд из Ниша, настао 2008. године у саставу: Дејан Илијић - клавир; Слађан Миленовић - гитара; Милош Војводић - бубањ; Марко Стојиљковић - бас гитара.

Њихова музика спаја културу џеза и рока, софистицираност класичног клавира, психоделичне и амбијенталне музике, као и рељефне елементе источноевропског фолклора.

Наступали су широм Европе и света (у Уједињеним Арапским Емиратима, Немачкој, Јапану, Бугарској, Грчкој, Русији, Француској, Италији, Швајцарској, Црној Гори, Румунији, Словачкој, Пољској, Македонији, Хрватској, Турској, Кини, Аустрији, Хонг Конгу, Јужној Кореји и Енглеској).

- Током шест година постојања, нишки квартет Еyот, који предводи пијаниста и композитор Дејан Илијић, остварио је снове неколико генерација њихових предходника на српској џез сцени (Војислав Пантић, Политика 2013.)

 - Жеља сваког бенда је да створи препознатљив, и што је више могуће јединствени звук по којем се, чак и после само неколико нота, зна ко свира. Српски квартет Еyот је то постигао изузетним деби албумом “Horizon” (Ninety and Nine Records, 2011), на којем се минимализам и моћ стапају у опијајућу мешавину џеза, арт-рока, класичних и балканских фолклорних мелодија. “Drifters” у многоме има исти нацрт, мада је на њему можда приметнији звук групе… Не треба много маште да би се уочила моћ Еyот-а на концерту. Чињеница да је Еyот свирао на џез, панк и рок фестивалима, као и у културним центрима, говори о посебној хемији различитих музичких елемената које чине албум Дрифтерс тако вредним искуством и добрим наставком дебија. Обратите пажњу на овај бенд (IAN PATTERSON – ALL ABOUT JAZZ)

 

Rančićeva kuća.jpg

*Музички програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка је подржан и суфинансиран средствима Републике Србије - Министарства културе и информисања, средствима Града Београда - Секретаријата за културу, као и подршком ГО Гроцка и Аустријског културног форума у Београду.  

 

Улаз на музичке догађаје је слободан. 

Добро дошли!

 

 

Зорица Атић

Директор и главни и одговорни уредник

Tagovi

Komentari (0)