Џудо: Хироши Катаниши гост Џудо савеза Србиjе

Hiroši.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фантастична атмосфера овог викенда у Сали новосадског СПЕНС-а. Више од 160 учесника уживало jе у семинару врхунског маjстора и ЕJУ експерта Хироши Катанишиjа. Предавања еминентног стручњака била су намењена клупским тренерима коjи раде са наjмлађима. Jош jедна успешна акциjа спроведена у организациjи Џудо савеза Србиjе а под покровитељством Европске џудо униjе кроз реализациjу проjекта „Унапреди своj клуб“. Учеснике семинара поздравио jе Драган Атанасов, директор Џудо савеза Србиjе коjи jе уjедно наjавио низ акциjа за недељу коjа претходи 28. октобру коjи се обележава као Светски дан џудоа.

 

Тренери из читаве Србиjе жељно су ишчекивали предавања jедног од наjбољих џудо учитеља. Одушевљење се jасно видело код сваког учесника. Уважени гост Хироши Катаниши после првог дана семинара ниjе крио позитивне импресиjе Србиjом и тренерима.

-У Србиjи сам први пут. Утисци су одлични али оно што ме jош више радуjе jе да имате доста одличних тренера и да сви у потпуности следе наш џудо начин понашања, наш џудо кодекс. Изузетно ми jе драго да сам од  свих ваших тренера добиjао одличне повратне информациjе а то jе да су на овом семинару своjим радом, залагањем и жељом да науче нешто ново послали jасну поруку- истакао jе Хироши Катанаши.

Уважени гост и предавач Хироши Катанаши истакао jе да jе за све тренере наjважниjе да на прави начин знаjу да пренесу знање младим нараштаjима.

-Основа џудоа jе изузетно важна. Управо то jе оно када тренери знаjу да покажу деци основе нашег спорта, што jе предуслов за сваког доброг џудисту. Сви смо свесни колико jе за џудо важна координациjа. Заправо у сваком спорту координациjа jе jако важна и на томе нарочито треба радити до девете године, jер деца до тада имаjу и jако интересовање за то. Постоjе покрети и вежбе са коjима можемо побољшати координациjу. Тек када тренер успе у реализациjи овог задатка онда треба да се ради на аутоматизациjи, на чему радимо до 16 године. Уколико испунимо ове предуслове тада неће бити ни повреда. То jе као када градите кућу,  темељи мораjу бити снажни. Имаjући у виду квалитет ваших тренера квалитет џудоа у Србиjи загарантован рекао jе Хироши Катанаши.

 

Hiroši-Kataniši-gost.jpg

 

Посебни део семинара био jе посвећен техници рада са партнером док jе други дан у потпуности обухватао рад у партеру.

-У фокусу су биле вежбе коjе помажу кретње у партеру. Обично када сте на тлу не знате како да се крећете. Ове вежбе су корисне за тренутке када се нађете у партеру и делотворне су и за ситуациjе на самом такмичењу као и за прелазак из стоjећег става у партер.

Маjстор Хироши Катаниши,  врхунски маjстор и предавач током разговора присетио се и наjважниjег савета свог тренера из периода када jе и сам тек улазио у све таjне нашег олимпиjског борилачког спорта.

-Моj учитељ се никада ниjе боjао да призна своjу грешку и  то jе jако важно. Увек нам jе говорио да то што ви желите да учите и jа вас подучавам џудо, не значи да jа све знам Учитељ увек мора да буде спреман  да научи нешто ново, мора да има спремност да се мења- истакао jе Хироши Катаниши.

 

Tagovi

Komentari (0)