Џиг и стример/мушица диск

Пластични или некада и метални додатак, кљун или jош и "пакта" до скоро jе био резервисан само за воблере, и његова улога jе била одређивање дубине зарањања. Постоjе воблери са подесивим кљуном и они са фиксираним, залепљеним, коjи су и наjчешћи на тржишту.

 

1391718_550615891684827_1840484055_n-min.jpg

Риболовци већ на први поглед управо у таj пластични врх воблера знаjу да ли се ради о плиткоронећем, средњеронећем или дубокоронцу. Постоjе и подвариjанте, "суспендинг" и "синкинг" итд. где воблер у тренутку мировања остаjе на дубини коjу jе достигао вођењем или тоне дубље итд.

3_1-min.jpg 

Силиконске варалице су изливањем добиле сва своjства : облик, дужину, ширину, тежину, масу, боjу и акциjу. Могуће jе изменити њихову акциjу кувањем у води или потапањем у уљу, о чему jе писано у jедном од претходних броjева. Кувањем ће се силикон омекшати и могуће jе издужити репни део, раширити репну лопатицу итд. и добити ширу акциjу, са дужим замасима репа. Супротно томе, уље ће укрутити силикон даjући му одсечну, оштриjу акциjу и смањити амплитуду (распон, замах) покрета репа.

 krylatyj-dzhig_4-min.jpg

Постоjе силиконци коjи имаjу тежиште у грудном одн.трбушном делу и коjи раде и боковима попут воблера. Управо се оваj ефекат постиже додавањем диска, попут кљуна на воблеру. У питању jе диск коjи стоjи под правим углом у односу на врат удице и елипсоидног jе облика. Може бити оборен на доле или на горе. Од његове величине зависи и акциjа, одн. колики ће замах дати боковима силиконца. Од положаjа да ли jе окренут на доле или на горе, зависи како ће заронити приликом вођења. Положаj на горе га тера ка површини, положаj на доле супротно, ка дну. Они дискови већих димензиjа ће дати и шири, агресивниjи рад боковима, и супротно.

 14115191173-min.jpg

Може се лако направити од пластике, дебљине до 1-2 мм. Изрежите потребне отворе за оловну главу, и навуците диск. Кап супер лепка ће га учврстити на месту. Или направите зазор, рез у олову где ће диск да упадне приликом навлачења на главу.

9e8507cbeb82cce9ca7d4639e05a2e5aab4facdc83fc75a7039459fbfdd2656c_large-min.jpeg 

Поред овог вертикалног, постоjи и вариjанта са хоризонталним диском у односу на врат удице. Стоjи у истоj одн.паралелноj равни са вратом удице. Он успорава пропадање у зависности од своjе величине и даjе лелуjаву и непредвидиву акциjу џигу током пропадања, налик болесноj или рањеноj, ошамућеноj, дезориjентисаноj риби коjа jе лак плен. Они дискови са већом површином ће дати спориjе пропадање џигу и супротно.

 

Такође их jе лако направити. Могу се користити пластичне боце и сећи маказама. Довољно jе пробушити отвор за ушицу удице и навући диск на ушицу. Копча не дозвољава да диск спадне. Уjедно, на таj начин jе и лако мењати их по величинама или скинути, у зависности од ефекта коjи желимо да постигнемо и услова на води. Овакав диск може успорити пропадање и до 40-50%, и то jе тестирано и измерено у аквариjумима и базенима где се тестираjу варалице.

 

Jедан од произвођача оваквих џиг дискова jе и Лукацси&Ковацс, мађарски познати бренд риболовачке опреме. Цена у динарима jе око 400-700 дин. у зависности од величине дискова и тежине и броjа оловних глава. 

Пластични дискови се могу монтирати и на вештачке мушице и стримере. Постоjе више вариjанти. Округли, попут ових за силиконце и попут кљунова-пакти на воблерима. Мушичари ове налик пакти на воблерима зову "флy липпс" - усне мушице." Постоjе и они облика левка.  

Марц Петитjеан, изумитељ тзв. "Магиц Хеад" - магичне главе, гуменог левка у више величина коjи се везуjе први на врат удице. По њему магична глава производи "Схиммy" ефекат - непредвидиви лелуjави плес на површини, са jедне на другу страну, коjи опонаша инсекта коjи покушава да се одупре води и побегне, што jе окидач грабљивицама за напад. На повлачење, има акциjу попут попера, површинаца коjи служе за лов басса, штуке итд. Цена у Европи око 3,5 до 4 УСД.

 

Флy Липпс, додатак попут пакте на воблеру, даjе два различита типа акциjе и одређуjе дубину зарањања. Може бити окренут на доле и на горе у односу на врат удице и први се везуjе, и додатно учвршћуjе супер лепком или УВ гелом. Користи се и за слатководно и мушичарење на мору. Цена око 4 УСД.

 

Фото галерија

RW Wobbla-min.JPG
F70A2342_zps24e46c63-min.jpg
4d6592c723395e1b9a9dc7a2f6784154-min.jpg
Chart Wobbla-min.JPG

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести