ДУОДРАМА „БРАТ И СЕСТРА” У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

Након доброг пријема код публике током претходне године, Историјски музеј Србије ће и у наредном периоду реализовати дуодраму „Брат и сестра” ауторке Злате Типолд у сарадњи са Културно-образовним центром „Радионица под отвореним небом”.

Дуодрама ће се играти у изложбеном простору Музеја на Тргу Николе Пашића, као део пратећег програма актуелних поставки посвећених Великом рату, сваке прве и треће недеље у фебруару, марту, априлу, мају и јуну, са почетком у 18.30 часова.

Планирано је 10 извођења: 24. фебруара, 3, 17, 31. марта, 7, 21. априла, 5, 19. маја, 2. и 16. јуна.

 

Duodrama „Brat i sestra” 1.jpg 

Историјски музеј Србије је подржао овај пројекат у циљу промоције идеје музејског театра, афирмације традиције, културе и језика, као и неговања вредности српске историје и опште културе.

Дуодрама „Брат и сестра” је једночинка посвећена Надежди Петровић, нашој познатој сликарки, у три рата болничарки-добровољцу, и њеном брату Растку Петровићу, познатом песнику, путописцу и дипломати.

Публика ће имати прилику да се упозна са делом живота Надежде и Растка Петровића, оживљених снагом драмског приказа у извођењу Драгане Обрадовић, глумице КЦ „Чукарица”, и Андреја Пиповића, широј публици познатог по улози младог Растка Немањића у серији „Немањићи – рађање краљевине”.

 

Duodrama „Brat i sestra” 5.JPG

Кратак опис дуодраме „Брат и сестра”:

Венеција, крај 1914. године. Надежда у својој хотелској соби вредно ради, слика, иако исцрпљена од недавне болести.

У посету јој долази млађи брат Растко. Обоје се радују сусрету! Присећају се детињства, својих најмилијих, дивних успомена. Све је наизглед идилично док Надежда брату не открије план да жели да се врати у Србију како би се прикључила Ваљевској болници као добровољац. Растко покушава да је одврати, али неуспешно.

У том драматичном тренутку и он одлучује да крене за сестром и прикључи се српској војсци!

У другом делу сценског приказа, радња је смештена у амбијент болнице.  

Надежда у униформи болничарке казује потресну причу о страхотама рата и призору који је затекла дошавши у Ваљево...

На крају, Растко описује последње дане његове сестре, која је 3. априла 1915. отишла у вечност као једна од највећих српских хероина!

 

Цена карте је 400 РСД, а са њом ће публика моћи до новембра да посети и актуелне изложбе посвећене Великом рату.

Због ограниченог броја места, молимо све заинтересоване да унапред изврше резервацију слањем смс поруке са именом, презименом и контакт телефоном на број:  063/ 844 17 28.

 

 

Ненад Бељинац

Сарадник за маркетинг у Историјском музеју Србије

Tagovi

Komentari (0)