Државно првенство у ваздухопловном једриличарству

Од 23.јула на спортском аеродрому у Суботици окупили су се пилоти једрилица, како би се такмичили на највишем државном такмичењу у овом спорту. Укупно девет једриличара из Србије, Босне и Херцеговине и Словеније једриће небом изнад Војводине до петка 30.јула, када је планиран завршетак такмичења и проглашење победника.

DSC_7107.jpeg 

Тренутно временски услови не иду у корист такмичара, па је од три такмичарска дана један задатак успешан. Очекују се у наредним данима погодне временске прилике, које ће донети нове прелете, добре резултате, и заузимање највиших позиција на коначној ранг листи. Задатак који су пилоти једрилица првог такмичарског дана успешно савладали био је прелет од аеродрома Суботица, преко места Бач, Зрењанина и назад до почетне тачке – суботичког аеродрома, у укупној дужини од 270 километара. Најуспешнији у извођењу овог задатка је био Зоран Френц, који наступа за АК „Иван Сарић“ Суботица. Други најбољи резултат је постигао Бранко Благојевић из АК „Михајло Петровић“ из Краљева и трећи Аладин Мијагић из АК „Бихаћ“ из Босне и Херцеговине.

 DSC_7030.jpeg

Поред њих, на такмичењу учествују једриличари Алојзе Новак из АК „Ново Место“ из Словеније, Милорад Ивановић из АК „Сремска Митровица“, Слободан Ђуровић из АК „Михајло Петровић“ Краљево, Александар Диклић из АК „Зрењанин“, Душан Бојковић из АК „Ваздухопловци Ниша“ и Ференц Габор из АК „Иван Сарић“ Суботица.

 DSC_7019.jpeg

Државна првенства у ваздухопловном једриличарству имају изузетно дугу традицију – прво је одржано 1947.године у месту Церкље у Словенији. Следеће друго по реду је одржано 1949.године у Руми у Србији, а тадашња државна првенства су се одржавала под називом „Савезни ваздухопловни слет“. Суботички аеродром и аероклуб су домаћини државном првенству у ваздухопловном једриличарству били први пут 1979.године, тако да после 42 године од првог окупљања Суботица негује традицију одржавања овог такмичења. Један од данашњих такмичара – Бранко Благојевић, учествовао је те године на државном првенству у Суботици као двадесетдвогодишњак.

DSC_7026.jpeg

Суботица је више пута била домаћин државном првенству, а такође један од садашњих учесника – Зоран Френц започео је такмичарску каријеру на 42. државном првенству у Суботици 1997.године, као тада седамнаестогодишњак и један од три најмлађа „југословенска“ једриличара. Од тог првог наступа до данас Зоран је остварио богату једриличарску и пилотску каријеру, што се може рећи за сваког од учесника овог државног првенства, који и данас негују љубав према једриличарству, за које се каже као за атлетику да је краљица спортова – то је једриличарство у ваздухопловним спортовима.

 DSC_7046.jpeg

На овом такмичењу се може видети једна од најсавременијих и најмодерније дизајнираних ваздухопловних једрилица на свету „Jonker JS3 Rapture“, која је у власништву пилота Зорана Френца и са којом учествује на државном првенству. Једрилица је распона крила од 18 метара, произведена у Јужној Африци 2016. године, а први пут на такмичењима се видела 2017. године на светском првенству у Аустралији. Може достићи брзину од чак 280 километара на час, што је скоро једнако тежини саме летелице – 280 килограма без мотора или 297 килограма са мотором.

DSC_7110.jpeg

Такође на такмичењу је и једрилица истог произвођача, само за корак старије серије – „Jonker JS-1 Revelation“, која је у власништву такмичара Бранка Благојевића.

 

Резултати такмичења и уживо праћење: https://www.soaringspot.com/en_gb/65th-serbian-open-national-gliding-championships-subotica-2021/.

 

 

Светлана Брадић

Tagovi

Komentari (0)