Државно екипно такмичење Black Bass

Државно екипно такмичење Black Bass
      треће и четврто коло
Велики бачки канал

Петак 08.09.2023.године, касно поподне качи се приколица са чамцем, пакује се опрема за риболов баса и врше последње припреме и провера списка да ли нешто фали. Након провера наша екипа ОСР "Смуђ" Басаџије у саставу капитен екипе Војислав Дедијер и члан Дејан Топовић, креће на пут ка Кули, писта која се пеца је потез од Врбаса до Црвенке, веома дугачак терен између 15 – 20 км канала. Структура терена је изузетно комплексна, пуна растиња, шумских предела, отворених делова са минимално препрека, тршчаних делова, део где је брана/преливник налик неком језерском делу итд. Изузетно комплексан и сложен терен где је највећи део басоловаца у садашњој лиги почели да пецају баса и место где је све почело у Србији.

IMG-8f2b4b0e4c9bcfcc8b35ff6a007f77de-V.jpg
Суботње јутро 09.09.2023.године, доноси последње припреме, долази се на стартну позицију у Кули, прозивка судије, извлаче се бројеви и припрема пловила, утоварају ствари у иста и чекају 15 екипа са по два члана судијски старт.
Главни судија Дамир у 6.00 даје знак и креће трка до позиција. Испробавамо неколико позиција успут као и остале екипе испред нас и чини се да имамо сличну тактику, међутим популарни Топе из наше екипе који је рођен и живи у Врбасу један је од пионира басолова на овом каналу и главни је кројач данашње тактике. Саветује да се пробају отпецати успут неке позиције које су давале лепе примерке. Идемо по тим позицијама мењамо технике пецања, упорно покушавајући обојица да дођемо до улова. Пошто је стартна позиција Кула на пола писте, ми смо наш курс усмерили ка Врбасу и сво време смо се кретали у том смеру. Долазе на ред различити терени од тршчаних до молова, малих увала, крошњи врба и сл.


Долазимо полако до самог краја писте, на популарни Шлајз у Врбасу код бране негде око 10 часова, још увек немамо улов. Опредељујемо се за пецање дела терена за који Топе зна да има одговарајуће препреке. Убрзо затим имамо прву реализацију, риба није велика али поправља морал и дајемо се даље у претраживање тог дела терена где смо били усамљени и нема чамаца на видику. Убрзо после долази И друга реализација. Највећи проблем у овом тренутку предстваља пут назад који је веома дуг а нисмо сигурни обзиром на високу затрављеност терена да ли ћемо моћи да се вратимо без тога да весламо и калкулишемо. Недуго затим имамо и трећу реализацију и закључујемо негде око 12.30 да би било добро да кренемо назад да не би добијали казнене поене због кашњења јер морамо са резервом да се ослонимо на мотор и акумулатор. У повратку Топе “летећи” испробава још неку рибу да упише и успева, четврта реализација, лепа риба која значи сигурно добар пласман. Чујемо на око 10 мин удаљености од циља/старта звиждук судије на 15мин до краја и надамо се да нас неће мотор и акумулатор издати. На крају успевамо да се домогнемо циља и пристанемо на 4 минута до истека времена и означава се крај и креће мерење улова.
За 3. коло БЛС-а мерење говори да збирно у 4 рибе имамо 1.645 кг и да смо на трећем месту, на првом су момци такође локалци из Репџр Басс фишинг тима а други су Меџик фиш из Сомбора.
Следи кратак предах и одмор па 4. коло у недељу 10.09.2023.године.
Недеља јутро појављујемо се на писти понављају се јутарњи “ритуали” и крећемо са стартом и трком до места. Топе и ја имамо исту тактику с тим што би радије пропустили позиције успут и ишли директно до Врбаса односно позиција где смо јуче пронашли рибу сматрајући да је још тамо има и да је груписана. Успут Топе при пуној брзини мотора покушава “летећи” успут да улови понеку рибу. Недалеко пре улаза у увалу Шлајза у Врбасу Топе има прву летећу реализацију погађа травнати тепих и свлачи полако са њега и упада варалица у воду где је бас чекао жртву јака контра и ту је. У првих сат времена добијамо рибу и крећемо даље ка примарној позицији.

IMG-929a3100cd38a10ff5ccaab9c383d0b0-V.jpg
Долазимо убрзо на позицију где је Топе имао последњу рибу јуче и после неколико жабаца имамо још једну реализацију, солидна риба која је максимално подигла морал и крећемо у “чешљање” терена. После мало дужег времена долазимо до још једне реализације, још једна солидна риба као и претходна, то је укупно већ 3 рибе у танку. Након тога још сат времена се задржавамо на тим позицијама, мењамо успут неколико техника идемо у друге делове увале али немамо успеха. Време каже 12.15 време је за повратак јер имамо још дуг пут до циља и не препуштамо ствар случају. Успут пошто се “летеће” пецање Топеа показало као пун погодак, Топе наставља да пеца док ја маневришем и возим, пратим волте и опслужујем мотор. После дужег времена негде на пола пута у гомили траве Топе, има напад на варалицу и реализује још једну рибу, то је 4 рибе у танку. Хитамо ка циљу. Непосредно пред циљ издаје нас акумулатор. Срећом, имамо 10 минута да извесламо малу даљину између нас и циља. Извеславамо то релативно брзо и ето нас на мерењу. За 4. коло вага каже 2.226кг у 4 рибе и освајамо друго место у 4.колу, испред нас су само били Севиџ Гир фишинг тим из Зрењанина.

Послужила нас је и срећа као и околности које су  ишле нама у корист. Са 9. позиције смо дошли до 3 места. И отворили врата медаљи и репрезентацији. Очекује нас изузетно тешко 5 и 6. коло у ком ће нијансе одлучивати.

Извештај поднео
капитен ОСР"Смуђ" Басаџије
Војислав Дедијер

Tagovi

Komentari (0)