др ум. Предраг Лојаница - СИТЕАНЦИ

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА

др ум. Предраг Лојаница

СИТЕАНЦИ

петак 22. новембар у18 часова

Ранчићева кућа / Мајевичка 9 / Гроцка

 

Позивамо Вас да у петак, 22. новембра у 18 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, присуствујете отварању самосталне изложбе цртежа др ум. Предрага Лојанице под називом „Ситеанци.

Поставку ће отворити Зорица Атић, историчарка уметности и кустос, а овом приликом наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић” у Гроцкој. Изложба траје до 10. децембра 2019. године.

 Pozivnica, izložba Siteanci.jpg

Поставка СИТЕАНЦИ представља публици портрете уметника млађе и средње генерације из земаља широм света, који су боравили у Cite international des arts у Паризу. Цртежи изведени позирањем, у живој интеракцији посматрача и посматраног, настајали су у периоду од 2016. до 2019. године. Повезивању уметности и глобалног савременог тренутка доприноси један детаљ: сваки цртеж је помоћу QR кода повезан са радом портретисаног уметника, чиме се публици презентује и његово стваралаштво.

 „Поставку у Ранчићевој кући чини избор дела у категорији једне од вечних тема уметности, насталих у сасвим одређеним и специфичним условима, а сами „Ситеанци“ по први пут су заједно изложени. Назив изложбе потиче од скраћенице „Cite“ за Cite international des arts и односи се на уметнике који бораве и раде у атељеима париског Cite-а, и који се међусобно тако називају... Уметник Предраг Лојаница је још у свом магистарском раду 2007. године са темом „Портрет човека“ јасно определио своје интересовање у ликовној уметности, које је потом разрадио и у оквиру докторског пројекта 2014. Тиме је свој ликовни сензибилитет пре више од деценије исказао и усмерио ка интерактивном и психолошком приказу личности и духовности човека. У овом случају, портретисани су уметници са којима је аутор остварио контакт и психолошки однос – и током боравка у страној земљи и током рада на портрету, а одабрана техника је цртеж. У зависности од тога ко је с ону страну папира, варира и ликовни приступ и емоција ликовне игре... Врсни цртач, уметник овом једноставном и захтевном техником, која суштински представља најстарији, најспонтанији и најслободнији начин ликовног изражавања, пријатељски и непосредно комуницира са портретисаном особом“, наводи Зорица Атић у уводној речи каталога.

 4 Rikhardur H. Fridriksson, Island, Composer, 2019..jpg

Др ум. Предраг Лојаница (1973) рођен је у Томашевцу. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности Универзитета у Београду 2003. године у класи проф. Чедомира Васића, код кога је и магистрирао 2007. са темом „Портрет човека“. Докторско-уметнички пројекат „У МАНАСТИРУ - слике, цртежи, видео радови“ одбранио је 2014. на ФЛУ у Београду, код ментора проф. Анђелке Бојовић. Члан је УЛУС-а од 2004., члан Уметничког савета УЛУС-а  у периоду 2009 -2011, а у статусу самосталног уметника 2006-2013. Остварио је једанаест самосталних изложби, од којих је последња реализована у Паризу (2019). Учествовао је на педесетак групних изложби у земљи и иностранству, где издвајамо International artexhibition Nord Art 2016, Budelsdorf, Deutschland (2016). Добитник је признања, од којих издвајамо Награду за сликарство као подстицај младим уметницима, галерија Стара Капетанија, Земун (2008). Остварио је већи број резиденцијалних уметничких боравака у Француској и Белгији (Glo Art residence, Lanaken, Belgium, 2015. и 2018., Cite international des Arts, Paris, France, 2016. и 2018.). Живи и ради у Зрењанину.

 

Улаз је слободан. Добро дошли!

 

--

Зорица Атић

Tagovi

Komentari (0)