Добриначка "Бостанијада" - Врхунски квалитет и одлична цена

Под покровитељством Општине Рума, а у организацији МЗ Добринци, јуче је у овом селу одржана традиционална "Бостанијада".

 

dobrincibostanijada2019ww_590_583_100.jpg 

Добринчани кажу да је ово била година када су напокон могли да зараде од бостана приближно као некад, када се само од ове пољопривредне културе могло пристојно живети.

Зато је и овогодишња "Бостанијада" у Добринцима прошла у много бољем расположењу, са свим пропратним активностима, рекао је Мирко Честић, председник Савета МЗ Добринци.

 

 dobrincibostanijada2019cestic.jpg

"Површине под бостаном су мање, али манифестацију одржавамо докле год има бостана у Добринцима. Како је било лоше претходних година, ове године је цена добра. Бостана нема пуно, нема ситуације да се тржиште засити, па је доста произвођача зарадило пристојан новац. Сада имамо више диња, које су лакше за производњу. Накупци и даље долазе у Добринце, мало касне због претходно лошег времена, али сад очекујемо шлепере и када њих видите у Добринцима, знате да је прави бум и да произвођачи трљају руке", казао је Честић, захваливши се Општини Рума и дугогодишњим спонзорима који су помогли одржавање манифестације.

 

 ZivkoBorkovac21800.jpg

Најтежу лубеницу на добриначкој Бостанијади, од 21,8 килограма имао је Живко Борковац.

"Лубенице смо имали на једном хектару и до сада смо продали половину. Сав род, иначе, продајемо код куће, јер су лубенице доброг квалитета. Цела породица је укључена у производњу и продају бостана", напомиње Борковац.

Добринчанин Ђорђе Томић тврди да наша и увозне лубенице не могу да се пореде, те да је добриначки бостан синоним за квалитет.

"Годинама уназад Добринчани су сејали лубенице ради традиције и упорности, а она се ове, 2019. године исплатила. Година како је кренула лоше, ветар, киша, невреме, лед, мраз, хвала Богу, дошли смо до производа који вреди. Прву лубеницу смо скинули око 1. јула, а за сад иде сеча добро, стиже у етапама, а не као раније на гомили па направимо чеп и онда имамо проблем са ценом. Тренутно се чека лубеница у Добринцима. Како шта дође у Добринце, тако одмах иде. Почетна цена на првом скидању је била 40 динара, а тренутно је 20 до 22 динара. Цене су и на пијаци скуље, потрошачима то можда није драго, али нама произвођачима јесте. Што се тиче манифестације, наша традиција мора да испоштује, без обзира на то да ли је година боља или лошија", сматра Томић.

Најтежу дињу од 6,3 килограма на такмичење је донео Драган Орловић. Најслађу лубеницу произвео је Милош Дупор, а најслађу дињу Жика Бошковић, најбољи котлић скувао је Никола Манојловић. Најслађу штрудлу направиле су жене из Удружења “Веселица” из Деча. 

Tagovi

Komentari (0)