ЂУРА ЈАКШИЋ. ИЗМЕЂУ МИТА И СТВАРНОСТИ

Изложба

ЂУРА ЈАКШИЋ. ИЗМЕЂУ МИТА И СТВАРНОСТИ

Народни музеј у Београду

  1. јун -15. септембар 2019.

 

Sl. 9 Bakljada kroz Stambol kapiju.jpg

 

У самој завршници тематске изложбе Ђура Јакшић. Између мита и стварности, Народни музеј у Београду омогућеће посетиоцима бесплатну посету и уживање у сликарству Ђуре Јакшића.

Са жељом да се јединствена прилика за упознавање, за доживљај и  учење о сликарском опусу једног од најпрепознатљивијих уметника српског романтизма пружи на једном месту што већем броју посетилаца, од суботе 7. септембра, до последњег дана изложбе, 15. септембра, сви заинтересовани ће бити добродошли у Велику галерију централне зграде Народног музеја у Београду.

Изложба Ђура Јакшић. Између мита и стварности обједињује више од четрдесет уметникових радова из неколико музејских колекција – Народног музеја у Београду, Галерије Матице српске, Музеја Југославије, Музеја града Београда, Народног музеја у Зрењанину, Народног музеја у Крагујевцу, Народног музеја Црне Горе на Цетињу, из Скупштине града Београда, манастира Гргетега и Враћевшнице, Српске православне црквене општине Српска Црња, као и из приватног власништва. Свеобухватним прегледом изложбе, чији је аутор др Снежана Мишић, музејски саветник Галерије Матице српске, акцентоване су три главне тематске целине сликаревог опуса: портретно, религиозно и историјско сликарство, уз причу о животном путу Ђуре Јакшића, његовом уметничком и идејном формирању.

Посетиоци ће моћи да се прикључе вођењу кроз поставку 7. и 14 септембра у 17 часова, као и  10 септембра у 12.

У Атријуму Народног музеја ће се одржати предавање 12. септембра у 18 часова под називом Уметник у служби династичке пропаганде: Ђура Јакшићи и српске династије средином XIX века.  Предавање ће одржати др Игор Борозан, професор на Филозофском факултету у Београду.

Током последњих дана изложбе за децу и младе смо припремили радионице „Сликом до песме и песмом до слике“ 7. септембра у 13 часова, намењену посетиоцима узраста од 10 до 14 година, као и радионицу „Стварност на сликарском платну“ 12. септембра у 18 часова за децу од 7 до 10 година. За учешће у радионицама потребно је пријавити се на адресу radionice@narodnimuzej.rs

У недељу 8. септембра поводом одржавања свечаности „Портал ка вековима,“на Тргу републике,  Народни музеј ће бити отворен од 10 до 24 часа и у потпуности бесплатан за посету. 

 

Лидија Хам Миловановић

Виши кустос

Фото галерија

Sl. 6  Ustanak Crnogoraca.JPG
Sl. 7  Car Dusan.JPG
Sl. 8 Knez Lazar.jpg

Tagovi

Komentari (0)