Ђерић и Беђик у финалу дубл скула, Славнић у полуфиналу скифа

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ЗА СЕНИОРЕ ДО 23 ГОДИНЕ (КРУШВИЦЕ, ПОЉСКА, 2-3. СЕПТЕМБАР 2017)

 

Ђерић и Беђик у финалу дубл скула, Славнић у полуфиналу скифа

 

 

Cetverac bez kormilara Vanja   Obradovic, Aleksandar Bedjik, Igor Djeric, Damjan Lazic Foto VSS 1.JPG

Српски чамци успешно окончали први дан Европског првенства за сениоре до 23 године, коjе jе у суботу, 2. септембра 2017, почело у пољским Крушвицама. – У недељу од 9,25 ч Душан Славнић се бори за пласман у финале скифа, а Игор Ђерић и Александар Беђик од 13,25 ч веслаjу за медаљу у дубл скулу

 

Српски чамци успешно су окончали први дан Европског првенства за сениоре до 23 године, коjе jе у суботу, 2. септембра 2017, почело у пољским Крушвицама и коjи су обележили изузетно лоши услови за такмичење. Убедљивим триjумфом с временом 7:07.54 у поподневном репесажу Игор Ђерић и Александар Беђик су стигли до финала у коjем ће се у недељу од 13,25 часова борити за европску медаљу. Место међу шест наjбољих посада из репесажа, поред Србиjе, обезбедили су и чамци Шведске (7:12.01), Литваниjе (7:18.36) и Норвешке (7:19.29), док ће петопласирана Аустриjа (7:24.19) и шестопласирана Немачка (7:31.37), веслати у Б финалу. У финале, директно из квалификациjа, пласирали су се чамци Словениjе и Грчке.

Ђерић и Беђик, коjима jе ово први наступ на неком великом такмичењу у дубл скулу, од почетка репесажа су “показали зубе”. Већ након првих 500 метара имали су готово две секунде предности у односу на чамац Шведске, а ту предност су дуплирали на уласку у другу половину трке. Већ тада jе било очигледно да немаjу правог такмаца у овом окршаjу, а залиха од готово десет секунди пред последњих 500 метара омогућила им jе да у лаганом финишу стигну до триjумфа.

– Први дан шампионата у Пољскоj обележили су катастрофални услови на стази, посебно у преподневном делу програма. Дувао jе снажан ветар, коjи jе подигао велике таласе, тако да jе било како се ко снађе. Такви услови су посебно лоше утицали на екипе коjе су нешто слабиjе увеслане. У ту групу, на жалост, спада и наш чамац и само jе то био разлог што jе убедљиво изгубио од Словенаца у квалификациjама. Ипак, време се нешто побољшало поподне, Ђерић и Беђик су успели да ухвате завеслаj и своj ритам и убедљиво су стигли до финала – казао jе тренер овог чамца Александар Ивковић – По суботњим резултатима наш дубл скул биће међу фаворитима за постоље, а остаjе да се види какви су Грци jер jедино с њима се нисмо тркали у суботу. Ипак, све ће бити отворено, jер jе реч о финалу. Надамо се да ће услови за такмичење бити бољи него данас иако су и за сутра наjављени киша и ветар.

Душан Славнић на свом дебитантском наступу у скифу на међународноj сцени стигао jе до полуфинала и у недељу од 9,25 ч ће се борити за велико финале. У првоj групи репесажа наш веслач jе заузео треће место с временом 7:51.16 и тако се, са првопласираним чамцем Данске (7:43.79) и другопласираном Мађарском (7:49.59), домогао наjбољих 12. Из друге групе репесажа пласман у полуфинале, у коjе су се директно из квалификациjа пласирали Бугарска, Белорусиjа, Румуниjа, Литваниjа, Украjина и Шваjцарска, обезбедили су чамци Аустриjе (7:44.14), Немачке (7:44.28) и Финске (7:44.90). Славнић jе солидно стартовао. После првих 500 метара био jе трећи, али jе у другу половину трке ушао као другопласиран. Ту позициjу jе имао и на уласку у последњих 500 метара. Ипак, у самом финишу претакао га jе чамац Мађарске тако да jе наш скифиста у полуфинале отишао као трећепласирани из репесажа.

– Данас нам се десио огроман пех у квалификациjама, будући да су снажни таласи оштетили Славнићев чамац тако да готово и ниjе веслао ту трку. У репесажу jе наступио са позаjмљеним скифом а, упркос томе, успео jе да стигне до полуфинала. Покушаћемо да до сутра таj чамац што боље наштелуjемо и прилагодимо Славнићу да би колико-толико био у равноправном положаjу са осталим веслачима у полуфиналу – истакао jе Славнићев тренер Душан Ковачевић.

Београд, 2. септембар 2017.                                Прес служба Веслачког савеза Србиjе

Komentari (0)

Повезане вести