Диригент Jун Меркл прекршио већ потписани уговор са Београдском филхармониjом

Београдска филхармониjа се веома радовала првом наступу немачког диригента Jуна Меркла, заказаном за 16. и 17. jануар 2020 године у Коларчевоj задужбини. Потпуно неочекивано, диригент jе отказао долазак и то само 60 сати уочи прве пробе са оркестром иако jе уговор већ потписао. Разлог за то jе његово незадовољство поводом ставке уговора везане за авио транспорт. Своjе негодовање jе исказао путем друштвене мреже Феjсбук и портала Слиппеддисц коjи се бави догађаjима у свету класичне музике на и иза сцене.

 BPO promo.jpg

Београдска филхармониjа се на истом порталу званично изjаснила овим поводом, а убрзо после ње огласио се и шеф-диригент Габриjел Фелц истичући своjе чуђење реакциjом диригента и жаљење што Меркл пропушта да диригуjе оркестром коме се сви музичари радо враћаjу, хвалећи како филхармоничаре тако и администрациjу оркестра. Броjни уметници коjи су сарађивали са Београдском филхармониjом, диригенти као што у Хауард Грифитс, Нурхан Арман, Мариjуш Смолиj и други, подржали су Филхармониjу и осудили некоректно понашање диригента.

 

Брзом реакциjом менаџмента, некадашњи шеф диригент Урош Лаjовиц изашао jе у сусрет и преузео руковођење оба концерта коjи ће се одржати према планираном распореду без даљих измена. Београдска филхармониjа ће предузети све мере коjе су законом предвиђене у оваквим ситуациjама.

 

 

Званична изjава Београдске филхармониjе за портал Slippeddisc

 

Као буџетска институциjа Републике Србиjе, Београдска филхармониjа послуjе према стриктним и jасним административним правилима коjа су презентована господину Мерклу и наведена у уговору коjи jе пре више месеци добио на увид и потписао. Не само због ове чињенице, подразумева се да било коjа организациjа као минимални професионални стандард подразумева поштовање закона.

 

Менаџмент БГ поред професионалних стандарда коjе свакако поштуjе, труди се да уважи и приватне захтеве сваког гостуjућег уметника у своjим сезонама. Поред неспорног квалитета оркестра, то jе jедан од разлога због кога се светски познати уметници радо враћаjу да наступаjу са Филхармониjом.

 

Нажалост, иако су представници  господина Меркла били детаљно информисани о пословноj пракси ове институциjе, упорно су одбиjали да jе поштуjу. Сви ресурси су истрошени како би се диригенту изашло у сусрет, али ипак, компромис ниjе могућ уколико сте присиљени  на сиву зону пословања.

 

Били смо веома изненађени одлуком господина Меркла да откаже концерт и то само 60 сати уочи прве пробе са оркестром. Сматрамо да jе оваj чин изузетно непрофесионалан као и да ниjедан уметник не би смео да буде савладан тренутним каприцом. Такође, ово представља jе велико непоштовање према оркестру, публици и целокупноj заjедници.

 

Иако jе мала земља, Србиjа има твоjе законе са коjима ниjедан уметник до сада ниjе имао проблема. Београдска филхармониjа има своjу публику како на домаћоj сцени тако и у иностранству, тако да позивање на боjкот као што jе то господин Меркл учинио путем свог феjсбук налога, сматрамо изузетно непристоjним и неуметничким гестом.

 

Tagovi

Komentari (0)