ДАНИ СТАРЕ ПАЗОВЕ У СЛОВАЧКОЈ

Ових дана су у току дани Старе Пазове у Словачкој који се ове године одвијају у граду Жилина. Учесници манифестације имали су пријем код Ерике Јуринове, председниче Жилинског региона, која је поздравила овај догађај који има за циљ презентовање културних и гастрономских потенцијала старопазовачке општине.

 Dani Stare Pazove u slovackoj.jpg

Главни догађај је одржан на градском тргу где су "Дане Старе Пазове у Словчкој" отворили Барбора Биренова, заменица градоначелника Жилине, Милан Лауренчик, заменик председника Жилинског региона, Горан Јовић, председник СО Стара Пазова и Љибушка Лакатош, председница Националаног савета словачке националане мањине у Србији, која је домаћине позвала следеће године у Стару Пазову, на свечаност обележавања јубилеја 250 година од доласка Словака на ове просторе.

У програму културну баштину Старе Пазове представили су чланови СКУД-а "Х.Ј.Чмелик" и КУД-а "Бранко Радичевић", Градски тамбурашки оркестар и оперски певач Борис Бабик. Гастрономију и народне рукотворине представил су чланице удружења жена СКУД-а "Х.Ј.Чмелик", удружења "Рузмарин" из Голубинаца и УГ "Волим Бановце" из Нових Бановаца.

Присутни на тргу у Жилини могли су да пробају словачке надлацке и српске пљескавице, као и гулаш из котлића.

Манифестација се наставља културно - уметничким програмом у општини Бела. Општинска делегација предводјена Гораном Јовићем имала је неколико званичних разговора са руководством Жилинског региона о продубљивању сарадње, која траје већ 3 године.

Tagovi

Komentari (0)