ДАН НАРОДНОГ МУЗЕЈА У БЕОГРАДУ

Народни музеј у Београду 10. маја 2020. године обележава 176. годињицу од оснивања. Најстарији државни музеј основан је указом министра просвете, књижевника Јована Стерије Поповића. Музеј је основан без иницијалне колекције, већ само апелом институцијама и поједницима да се отпочне са прикупљањем старина за „музеум сербски“. Након година трајања и развоја, данас Народни музеј у Београду чува и документује више од 450.000 музејских предмета који чине спону садашњости са културама и уметношћу из прошлости.

 trebeništee_1.jpg

Препознавање важности прикупљања и чувања значајних сведочанства материјалне културе из прошлих епоха заједнички је именитељ свих 176 година трајања, а континуирано проналажење нових сазнања и приступа, бриге и представљања заједничког културног наслеђа још је једна од особности које су обележиле дуго постојање Народног музеја у Београду.

bukovac_1.jpg

Народни музеј у Београду је 10. мај најчешће обележавао приређивањем значајне тематске изложбе. Ове године је било предвиђено да се посетиоцима представи међународни изложбени и истраживачки пројекат Требениште којим су након више од сто година од открића некрополе Требените код Охридског језера, први пут обједињени археолошки налази које чувају Архелолошки музеј у Софији, Археолошки музеј Републике Северне Македоније, Музеј у Охриду и Народни музеј у Београду, као и истраживања стручњака из све три државе.

Имајући у виду да је пандемија Коронавируса и даље у току и да су предвиђени планови одложени, истовремено водећи рачуна о превенцији могућности ширења заразе, поводом обележавања Дана Народног музеја, а у сарадњи и подршком платформе VR All Art, Народни музеј је за посетиоце приредио виртуену изложбу Требениште, са експонатима из Народног музеја. Изложба ће бити приступачна од недеље 10. маја у 12. часова на веб сајту Народног музеја.

paja_jovanović_1.jpg

Поред виртуелне могућности обиласка експоната са Требеништа, посетиоцима смо припремили још две нове виртуелне изложбе. Једна је изложба слика Влаха Буковца из колекције Народног музеја, а друга је изложба Слике Балкана Паје Јовановића.

Настављајући и употпуњујући програме за посетиоце, који су последњих месеци усмерени на виртуелни простор, надамо се да ћемо и на овај начин, уз захвалност сарадницима задуженим за платформу VR All Art, омогућити свим заинтересованима откривање, учење и уживање у богатом наслеђу које чува Народни музеј у Београду. 

 

 

Лидија Хам Миловановић

Tagovi

Komentari (0)