Дарја Григорова и Антон Чагаев – за Вијести – 14.5.2020.

 cropped-d09ed0b3d19ad0b5d0bd-1-1.jpg

 

 

 

Припремио: Огњен Војводић

Дарја Григорова и Антон Чагаев – за Вијести – 14.5.2020.

 

„Православна црква се супротставила грађанима“ – ово је прије неколико сати изјавио премијер Црне Горе, након што је талас немира преплавио земљу. Људи су протестовали против притвора свештеника које је полиција оптужила за кршење епидемиолошког режима. Услед уличних сукоба повређено је двадесетак људи. Али опозиција је изјавила да под изговором борбе против епидемије власти тероришу православну већину. Репортажа Дарје Григоровне.

936x524.jpg

„Усташе!“ – то јест. фашисти, узвикују у граду Пљевља који је на граници Црне Горе и Србије. Као одговор на то, полиција примјењује сузавац. Чују се звуци слични пуцњима, а гледајући одозго јасно је да полиција покушава да блокира улице, али људи не намјеравају да се разилазе, тим прије ни да одржавају друштвену дистанцу. На полицајце бацају камење и стаклене флаше. Протестујући народ је изашао на улице Будве, Подгорице, Бијелог Поља и Никшића. Повријеђена су четири полицајца. Ухапшено је 62 људи – више од половина у Никшићу. Претходног дана је управо ту одржано Богослужење у част дана светог Василија Острошког, најпоштованијег светитеља у Црној Гори. Празник је завршен хапшењем свештеника.

Владика Јоаникије је задржан на 72 сата. Тако оштра мјера је узнемирила вјернике. С тачке гледишта полиције, свештеници су прекршили наредбу о забрани окупљања. Обично, на дан светог Василија Острошког, стотине хиљада људи долазе да се поклоне моштима светитеља у манастир Острог. Али услед пандемије, приступ манастиру је ограничен од стране полиције.

Они који нису могли да дођу у Острог, дошли су на најближе Богослужење – у Никшић. Међутим, у земљи је на снази потпуна забрана јавних догађаја, и због кршења те забране полиција је притворила девет свештеника. Али верници су у коронавирусу видјели само повод за хапшење. Узрок је, са њихове тачке гледишта, борба црногорске власти против канонске православне цркве.

Kрајeм децембра је донесен Закон о вјерским слободама који у власништво државе предаје све храмове и манастире који су изграђени пре 1. децембра 1918. године. Усвојени закон је за нашу екипу тада коментарисао Митрополит црногорски и приморски, Амфилохије: „Знате наша власт шта ради… У вријеме комунизма била су многа предузећа изграђена у Црној Гори. Све то је уништено. Једини организам који се обнављао и који је сачувао своју имовину је црква. Сада треба од цркве одузети ту имовину и храмове.“

Под дејство закона подлеже више од 650 светиња, укључујући Цетињски и Острошки манастир. Усијечен у стијени, на висини од 900 м надморске висине, манастир Острог је једна од најпоштованијих и најпосјећенијих светиња православног свијета, а оснивача манастира, Св Василија Острошког чудотворца, сматрају заштитником православља на Балкану. Управо Светом Василију упућују молитве за будућност Српске православне цркве.

 

Вјерници су устали у одбрану светиња широм земље. У последњим мирним шетњама пре епидемије, према процјенама цркве, учествовало је око 200 000 људи. То је трећина становништва Црне Горе.

По оволиком броју људи незадовољних  поступцима власти пред парламентарне изборе (они би требало да буду одржани ове јесени), и судећи по реакцији на притварање свештеника – закључак је да се број оних који су против предаје цркава и светиња држави за вријеме пандемије није смањио.

Tagovi

Komentari (0)