Дани Смиљани Мандукић овог октобра у Београду

Други део уметничко-едукативне манифестациjе посвећене великоj кореографкињи Смиљани Мандукић почиње у петак 11. октобра у Битеф театру представом Теориjа струна и траjаће два дана. Пред сваки програм ће бити одржан флешмоб „Тргови плешу“ где ће сви имати прилику да уживаjу и прикључе се плесним покретима Смиљане Мандукић на Тргу Мире Траиловић.

 IVERJE foto Lidija Antonovic.JPG

Петак, 11.10. у 20 часова: ТЕОРИJА СТРУНА

Након представе следи разговор са учесницима

 

Представа „Теориjа струна“ настала jе као резултат ко-ауторског рада жена старосне доби између 50 и 60 година, коjе су некада плесале у студиjу Дубравке Малетић, некадашње играчице и ученице Смиљане Мандукић. Сада, 30 година након последњег заjедничког наступа, окупиле су се како би промишљале о себи, променама коjе су се у међувремену догодиле, своjоj позициjи у друштву коjе се такође мења, очекивањима од „жене одређене доби“ на коjа не пристаjу и своjим интимним причама о коjима желе да говоре.

Оваj плес jе извођење сталне тензиjе између општих слика о жени и специфичности личних историjа, стремљења, односа према себи и животу. Теориjа струна (коjа се развила у оквиру физике као покушаj описивања свих познатих основних сила и стања материjе) се користи као метафора "женског принципа" и заjедништва, али се ризоматски отвора и за другачиjа читања.

Представа jе настала у продукциjи Центра за уметност покрета ПЕРПЕТУУМ. Концепт и драматургиjа: Марко Пеjовић. Кореографиjа и извођење: Бранка Баретић Миленковић, Даниjела Радосављевић Пантић, Марина Нисић Мараш, Станислава Максимовић Раичевић, Светлана Моjсиловић Ђуровић.

 

Субота, 12.10. у 18 часова: ИВЕРJЕ

Премиjера документарно уметничког филма

Након приказивања следи разговор са учесницима

 Flajer Dani Smiljane Mandukic.jpg

У jуну ове године у Битеф театру премиjерно jе изведена плесна представа „Иверjе“ у оквиру jунских „Дана Смиљане Мандукић“. Почетна тачка процеса рада на представи jе била анамнеза три генерациjе чланова породица Коjадиновић, Ђорђевић, Минић и Галлон, неизлечиво заражених игром.

Плесни сусрет 20-годишњег Андреа Галлона, играча Орландо Балета (САД) и његове баке Наталиjе Ђорђевић, старе 95 година, некадашње играчице Смиљане Мандукић и касниjе балерине у Народном позоришту, као и играча више генерациjа, покушаће да одговори на питања: Да ли постоjи генетско памћење покрета? Да ли се љубав ка игри преноси са генерациjе на генерациjу? Коjа су физичка ограничења коjе године доносе, и да ли се може jеднако узбудљиво и надахнуто играти рукама, главом, очима?

Сам процес рада на представи, као и представа и интервjуи са учесницима забележени су камером Милутина Лабудовића. Он, заjедно са редитељком и кореографкињом представе Сањом Крсмановић Тасић потписуjе режиjу овог филма. Jугослав Хаџић jе аутор музике.

 

Филм „Иверjе“, након филма „Тело памти“ насталог у прошлогодишњоj продукциjи „Дана Смиљане Мандукић“ и Уметничке Утопиjе, има као мисиjу очување нематериjаног плесног наслеђа савремене уметничке игре у Србиjи.

 

У филму играjу и говоре: Андрé Галлон, Наталиjа Ђорђевић, Jелена Минић Галлон, Гордана Коjадиновић Балић, Даница Галлон, Љупче Ђорђевић, Сара Тасић, Дивна Петровић.

Чланови групе „Староградска Србиjа”: Станислав Ракуљ, Катарина Латиновић, Воjа Златановић, Биља Илић, Драгољуб Денић, Душица Алексов, Божидар Прибаковић, Весна Ускоковић.

У филму се користе делови балета „Крцко Орашћић” („Щелкúнчик”) Петра Иљича Чаjковског, као и вариjациjа из балета „Гусар” („Ле Цорсаире”) Адолфа Адама.

 

Представа и филм ИВЕРJЕ су део проjекта Плеса заjеднице коjи jе покренут на првим „Данима Смиљане Мандукић“ 2017. године.

 

 

Субота 12.10 у 20 часова: ВРТЕЊЕ - Есеj у покрету

 

Причу о своjих 37 година живота на сцени Сања Крсмановић Тасић ће испричати плесом и глумом кроз вртење, повезуjући и испреплетаjући уметничке, филозофске, спиритуалне, антрополошке и друге аспекте вештине коjу развиjа и усавршава више од 25 година.

 

Форма представе jе есеj у покрету коjи ће садржати фусноте, саставни део сваког есеjа, коjе ће бирати публика, тиме одређуjући садржаj представе, jер све фусноте неће имати могућност да се откриjу током ограниченог времена траjања есеjа-представе.

 

Ово jе ауторкин пети позоришни есеj након представа „Приче хлеба и крви“, „О с(а)вести“, „Сестре по оружjу“ (Нови Зеланд/Србиjа) и „Смиљана Мандукић - Есеj у покрету“.

„Дани Смиљане Мандукић“ одржани су први пут у jуну 2017. године поводом четврт века од смрти те уметнице.

Манифестациjа jе осмишљена као вид едукациjе нових нараштаjа о личности и делу те важне кореографкиње, али и због архивирања, дигитализовања и чувања од заборава важног сегмента историjе и традициjе српске уметничке игре, као и због видљивости и подршке актуелним и будућим домаћим уметницима, играчима и кореографима савремене игре. Циљ проjекта jе подсећање на живот и дело Смиље Мандукић, на њену улогу и значаj у етаблирању савремене игре у Србиjи, али и позив на преиспитивање и критички осврт на положаj и ситуациjу савремене игре у Србиjи у 21. веку, на ситуациjу савремених и самосталних уметника из области плеса онда и сада.

Смиљана Мандукић (1908-1992), плесачица, кореографкиња и плесна педагошкиња, jедна од зачетница савремене уметничке игре у Србиjи.

Рођена jе у Бечу, али jе живела jе стварала у Београду, где jе основала и више од три децениjе водила плесну трупу Београдски савремени балет Смиљане Мандукић, у оквиру коjе jе остварила више десетина вредних кореографиjа.

Ауторка jе књиге „Говор тела“ о свом концепту рада на покрету.

Уметнички и педагошки рад Смиљане Мандукић обележио jе многе ствараоце и педагоге савремене уметничке игре на домаћоj сцени. Удружење балетских уметника Србиjе од 2012. године додељуjе награду „Смиљана Мандукић” за наjбољу интерпретациjу савремене игре.

 

Tagovi

Komentari (0)