Дани Смиљане Мандукић трећи пут у Београду

Уметничко-едукативна манифестациjа посвећена великоj кореографкињи Смиљани Мандукић биће одржана и ове године у jунском и октобарском термину, а почиње 8. jунау Битеф театру премиjером плесне представе Иверjе” Хлеб театра, према концепту Сање Крсмановић Тасић, коjа потписуjе и режиjу и кореографиjу на музику Jугослава Хаџића.

 Zasto ti 2.jpg

 

Почетна тачка процеса рада на представи „Иверjе” jе анамнеза три генерациjе чланова породица Коjадиновић, Ђорђевић, Минић и Галлон, неизлечиво заражених игром.

Плесни сусрет 20-годишњег Andrea Gallona, играча Орландо Балета (САД) и његове баке Наталиjе Ђорђевић, старе 95 година, некадашње играчице Смиљане Мандукић и касниjе балерине у Народном позоришту, као и играча више генерациjа, покушаће да одговори на питања: Да ли постоjи генетско памћење покрета? Да ли се љубав ка игри преноси са генерациjе на генерациjу? Коjа су физичка ограничења коjе године доносе, и да ли се може jеднако узбудљиво и надахнуто играти рукама, главом, очима?

Уз Andréa Gallona и Наталиjу Ђорђевић, у представи играjу и Jелена Минић ГаллонГордана Коjадиновић БалићДаница ГаллонЉупче ЂорђевићСара Тасић и Дивна Петровић. Наступаjу и чланови групе Староградска Србиjа (Станислав Ракуљ, Катарина Латиновић, Воjа Златановић, Биља Илић, Драгољуб Денић, Душица Алексов, Божидар Прибаковић, Весна Ускоковић и Зоран Ђорђевић).

У представи се користе делови балета “Крцко Орашћић” (Щелкúнчик) Петра Иљича Чаjковског, као и вариjациjе из балета “Гусар” (Le Corsaire) Адолфа Адама.

Сцену и тотал дизаjн осмислила jе Анастасиа Тасић, костим jе дело Хлеб театра, за фотографиjу jе задужена Лидиjа Антоновић, а за видео Милутин Лабудовић.

Уочи представе “Иверjе”, треће издање манифестациjе Дани Смиљане Мандукић биће отворено на Тргу Мире Траиловић плесним програмом “Тргови плешу - покрети Смиљане Мандукић” на музику Jугослава Хаџића. Таj програм, биће извођен испред Битеф театра и 9. и 15. jуна.

 

flajer a5 sm20182.jpg

За 9. jун, такође у Битеф театру, наjављена jе плесна представа матураната Одсека за савремену игру Балетске школе “Луjо Давичо” у Београду “Зашто ти?” о потрази за идентитетом.

Кореографиjу потписуjе Jакша Филиповац, а играjу: Сандра МилошевићМарина JовановићАнђела Аранђеловић, Уна ВуjошевићАнђелика JовановићJелена СтанићМилица Прокић,Лана ПетровићМилица Танчић и Тамара Томашевић.

Након представе следи разговор са публиком, коjи ће модерирати Jелена Каjго.

Организатори су за 15. jун у Установи културе Стари град наjавили представљање књиге „Тако jе почело, да се не заборави“ Милице Заjцев, коjим почиње обележавање 112 година од рођења Смиљане Мандукић. Уjедно ће бити прослављен њен 111. рођендан традиционалним дружењем "Вечерња код Бе Бе" уз уметнички програм.

 

flajer a5 sm2018.jpg

Дани Смиљане Мандукић одржани су први пут у jуну 2017. године поводом четврт века од смрти те уметнице.

Манифестациjа jе осмишљена као вид едукациjе нових нараштаjа о личности и делу те важне кореографкиње, али и због архивирања, дигитализовања и чувања од заборава важног сегмента историjе и традициjе српске уметничке игре, као и због видљивости и подршке актуелним и будућим домаћим уметницима, играчима и кореографима савремене игре. Циљ проjекта jе подсећање на живот и дело Смиље Мандукић, на њену улогу и значаj у етаблирању савремене игре у Србиjи, али и позив на преиспитивање и критички осврт на положаj и ситуациjу савремене игре у Србиjи у 21. веку, на ситуациjу савремених и самосталних уметника из области плеса онда и сада.

Смиљана Мандукић (1908-1992), плесачица, кореографкиња и плесна педагошкиња, jедна од зачетница савремене уметничке игре у Србиjи.

Рођена jе у Бечу, али jе живела jе стварала у Београду, где jе основала и више од три децениjе водила плесну трупу Београдски савремени балет Смиљане Мандукић, у оквиру коjе jе остварила више десетина вредних кореографиjа.

Ауторка jе књиге “Говор тела” о свом концепту рада на покрету.

Уметнички и педагошки рад Смиљане Мандукић обележио jе многе ствараоце и педагоге савремене уметничке игре на домаћоj сцени. Удружење балетских уметника Србиjе од 2012. године додељуjе награду “Смиљана Мандукић” за наjбољу интерпретациjу савремене игре.

Tagovi

Komentari (0)