Дан ослобођења Инђије у Првом светском рату

Инђија је и ове године прославила Слободу два дана – 22. октобра и 8. новембра – у Другом и у Првом светском рату и тиме показује да истим аршином вредује све жртве уткане у данашњу Слободу. После прошлогодишњег монументалног обележавања 100-годишњице Дана када је српска војска, после голготе страдања од Цера, преко Колубаре и Албаније, до херојског пробоја Солунског фронта - стигла у српску Војводину, ове године Митровдан је обележен скромно и достојанствено: Изложбом „Мале приче великог рата“ , полагањем венаца на споменике Милунке Савић и Краља Петра Првог Ослободиоца и свечаном академијом.
 73497938_2147657342207466_4705520342196551680_n.jpg
„Када говоримо о Првом светском рату могли бисмо да говоримо  вероватно деценијама и не бисмо стигли да испричамо ни део онога што су наши преци учинили за нас данас, за наше животе, за нашу егзистенцију, али и оно што је најважније за нашу слободу и за слободу наше деце. На нама је само да будемо, макар у најмањој могућом мери, доследни наших предака и да не заборавимо оно што су они учинили и управо то чинимо овим обележавањем“, истакао је председник општине Владимир Гак.
 
„У Инђији има три врло значајна датума у току године то је градска Слава или народски речено Духови, затим, Дан ослобођења од фашизма у Другом  светском рату и датумски, хронолошки овај данашњи дан – Митровдан, када ми обележавамо ослобођење у Првом светском рату“, рекао је председник Скупштине општине Инђија Милан Предојевић.
 
„Инђија је један од ретких градова који уме да прослави свој дан као дан када га је ослободила српска војска. Кад се сви градови у Србији томе науче онда ће моћи да се поносе овако како се Инђија поноси и да има два оваква споменика, јер поштује своју традицију и оно што је било добро и оно што је било лоше, а то је једини начин да се гради будућност.  Свака част Инђији“, поручио је Предраг Марковић, изасланик НЈКВ принца Александра.
 
На свечаној академији изведена је позоришна представа Нишког народног позоришта „Васкрс на Моглену“, која на уметнички начин преноси савременој публици једну од бројних прича Великог рата, а инспирисану описом у „Српској трилогији“ Стевана Јаковљевића.

 

Tagovi

Komentari (0)