Дан Општине Рума

У свечаној атмосфери прожетој традиционалним и духовним нитима богатог културног наслеђа Општина Рума прославила је Дан Општине - 24. новембар. Тим поводом одржана је и свечана седница Скупштине Општине Рума, у до последњег места испуњеној Великој дворани Културног центра „Брана Црнчевић“, на којој су поред историјског осврта на славну прошлост и значајне датуме, сумирани и резултати рада румске локалне самоуправе, а традиционално су додељене и награде и признања заслужним појединцима, удружењима и привредним субјектима.

 sednicadanopstine19a_590_393_100.jpg

Председник Општине Рума Слађан Манчић истакао је да је Рума богат град, богата општина, јер има велики број пријатеља, поздравивши уједно и бројне високе званице, републичке и покрајинске функционере, министре, привреднике и наравно грађане јер су они, како каже, заправо највећа снага наше општине. У квалитетном културно уметничком програму свечане седнице наступила је Ивана Жигон, првакиња Народног позоришта у Београду, која се Румљанима обратила језиком наших песника Десанке Максимовић, Милана Ракића и светог владике Николаја Велимировића. Сплет изворних народних песама отпевала је Драгица Радосављевић Цакана уз подршку Етно састава „Свитање и луча", који су и отворили свечаност химном „Боже правде“.

Сад већ по традицији приказан је и филм „Рума између два празника“ који је сумирао све оно урађено на бољитку општине у протеклих 12 месеци, а на том пољу урађено је заиста много, оценио је Манчић.

Рума је данас модеран град, важан регионални центар у сваком смислу. Сав наш ангажман био је усмерен ка подизању животног стандарда и у томе смо имали и велику, свесрдну подршку виших нивоа власти. Посебно бих истакао председника Вучића, који је последњих пет година шест пута био у нашем граду и сваки пут је отварао нове фабрике. Ти производни погони су донели људима могућност запошљавања. Дубоко поштовање одајем грађанима румске општине, јер они су ти који нам дају енергију, који нам дају мотив, имамо њихову подршку, али уједно они су и наши највећи критичари који нам помажу да радимо боље“, поручио је Манчић, упутивши посебну захвалност Алекси Јокићу, саветнику председника Србије, Браниславу Недимовићу, министру пољопривреде, Веселину Шљиванчанину, пензионисаном официру и родољубу, почасном грађанину Руме Јовану Воркапићу, директору Републичке дирекције за имовину, Недељку Ковачевићу, директору Управе за капитална улагања АП Војводине и представницима бројних општина који су дошли на румску свечаност.

Дан Општине Рума – 24. новембар установљен је пре три године у част присаједињења Срема Краљевини Србији(24.11.1918.), јер је Велики народни збор, на ком је донета та одлука, одржан баш у нашем граду, у кући румског и српског великана др Жарка Миладиновића. Тог 24. новембра 1918. овде у Руми грађани Срема су досањали свој вековни сан о политичком и државотворном уједињењу са својом историјском матицом Србијом, поручио је Стеван Ковачевић, председник СО Рума.

Пригрливши овај датум пре три године као Дан Општине Рума нисмо се само отргли из тог вековног историјског самозаборава, него смо се поносно уписали у ред осталих заједница које негују своје идентитетске симболе и обнављају своју историјску самосвест.Тиме смо вратили свом постојању историјску димензију која нам је и те како потребна да бисмо лакше одговорили на изазове који долазе. Век који је иза нас потврдио је истрајност и историјску оправданост резолуције Великог збора, а наше садашње празновање овог догађаја је потврда да умемо да негујемо и чувамо дарове наших предака, али и да смо дорасли одговорној мисији да стварамо оставштину за будућност“, рекао је Ковачевић.

На свечаној седници уручена су и општинска признања и награде.

Румска повеља додељена је Ансамблу народних игара и песама „Бранко Радичевић“, врсном културно-уметничком друштву које ове године прославља пола века фолклорног стваралаштва. Да је признање отишло у праве Руке АНИП је потврдио наступом на данашњој свечаности. Румски фолклораши су представили жетелачким обичајима, играма и песмама Срема - „На крај, на крај моја силна мобо", кореографа Милорада Лонића и уметничког руководиоца Петра Поповића. Захвалнице за допринос развоју и афирмацији Општине Рума уручене су ЈП „Гас-Рума“ (предузеће остварило рекордну нето добит од 67.502.000 динара) и компанији „Dag&co“(која у сопственом производном погону од 4.400 квадратних метара запошљава 350 радника). Новчана награда у износу од 30.000 динара додељена је младом џудисти Урошу Маџаревићу из ЏК „Словен“ Рума, који је освојио прегршт медаља на домаћој и међународној сцени.

Председница Управног одбора АНИП-а Јадранка Равић се у име свих добитника захвалила Општини Рума и констатовала да нема већег признања него када твој рад препозна локална заједница.

Свечана седница завршена је песмом Ој Косово, Косово коју су отпевали Цакана и Етно састав „Свитање“, уз хорску подршку румске публике.

Tagovi

Komentari (0)