Дан Општине Рума – Захвалност др Жарку Миладиновићу

24. новембар - није значајан само за становнике општине Рума, за Срем, већ и за Србију и читав српски народ, поручили су челни људи румске локалне самоуправе, Слађан Манчић, председник Општине Рума и Стеван Ковачевић, председник СО Рума.

 danspomenikdrmiladinovic19aa_590_393_100.jpg

Они су данас, у склопу обележавања Дана Општине, положили венце на споменик др Жарка Миладиновића, у чијој је кући у Руми, на данашњи дан 1918. године, Велики народни збор донео одлуку о присаједињену Срема Краљевини Србији.

"После 101 годину од тог значајног датума, јасно је свима колико је велики визионар био др Жарко Миладиновић. Иза Руме је век константног напретка, који нису омеле ни бројне недаће које су задеселе наш народ. Представници локалне самоуправе имају обавезу да омогуће да се тај тренд развоја настави, а подједнако је важно и због предака и због потомака, да не дозволимо да се забораве историјске чињенице на којима почива и сам наш идентитет. Свим грађанима румске општине желим све најбоље, живела Рума и живела Србија“, казао је председник Манчић.

Др Жарко Миладиновић је рођен у Ердевику 1862. године, правне науке је завршио у Београду, где је и докторирао. Најактивнији, и као адвокат и као политичар, био је у Руми. Стога га Румљани и сматрају једним од својих најистакнутијих грађана.

Колики је углед уживао у српском народу сведочи и догађај из 1909. године. После анексије Босне и Херцеговине др Миладиновић је био затворен од фебруара до августа 1909. под оптужбом да је врбовао добровољце из Србије и слао оружје комитама. Суђење је спроведено у Загребу, али је након тих неколико месеци тамничења пуштен на слободу услед недостатка доказа. У Руми му је потом приређен величанствени дочек. А из фијакера који га је дочекао на станици су испрегнути коњи и сами Румљани су вукли фијакер до центра града, где је одржан велики митинг. Умро је 1926. године у Руми, којој је тестаментом оставио сву своју имовину.

Tagovi

Komentari (0)