Дан Јапана у срцу Срема

Српско - јапанско удружење "Срце Срема" из Руме организовало је данас, у сарадњи са Амбасадом Јапана у Републици Србији и образовним установама нашег града, манифестацију "Дан Јапана у срцу Срема".

 

 danjapana19aaaaaaaaaaaaa_590_393_100.jpg

 

Манифестација је обухватила основне школе "Душан Јерковић", "Вељко Дугошевић" и вртић "Полетарац" и том приликом су уприличене радионице и изложбе "манга" цртежа, оригамија, рецитована је хаику поезија, а приказан је и филм Драгана Цакића"Савијачи", инспирисан оригами уметношћу.

Манифестацији су присуствовали саветник у Амбасади Јапана, Тецуја Цубота, председник СО Рума Стеван Ковачевић, покрајински посланик Ненад Боровић, као и преставници Одељења за друштвене делатности Општине Рума. На почетку манифестације Српско певачко друштво у Руми је отпевало националне химне Јапана и Србије, а изведбу химне "Кими Га Јо" Цубота је оценио као изврсну.

"Веома ми је драго што сам данас у посети Руми. Дивна је прилика да видим како на леп начин показујете своју љубав према богатој култури и културној баштини Јапана негујући вештине као што је оригами, али и да волите јапанске манге и хаику поезију. Сигуран сам да ћемо заједнички неговати српско-јапанско пријатељство, јер су односи наша два народа увек били искрени и заиста пријатељски", изјавио је Цубота.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић похвалио је рад Српско - јапанског удружења "Срце Срема" захваљујући коме су грађани Општине Рума у прилици, већ неколико година уназад, да се ближе упознају са културом и традицијом Јапана.

"Грађанима то много значи пре свега због тога што је Рума отворена средина, веома радознала за друге културне обрасце и стандарде. Све те активности се прате са великом пажњом и захваљујући тој сарадњи култура Јапана живи и међу нашим ствараоцима, тако да у Руми већ имамо неколико афирмисаних стваралаца и значајан број деце, што је и данашњи програм показао, који пишу хаику поезију, који се интересују за прављење фигура од папира, за неговање културе бонсаи итд. Драго нам је да се те активности спроводе, али свакако смо као Општина веома заинтересовани да се та сарадња прошири на друге области. Имамо атрактивне индустријске зоне за све заинтересоване јапанске компаније, али и администрацију која може да одговори захтевима инвеститора", оценио је Ковачевић.

Председник Српско - јапанског удружења "Срце Срема" Никола Пјевац истиче да  јапанска амбасада подржава њихов рад свих 15 година, колико удружење постоји, те да у Руми влада велико интересовање за јапанску културу, посебно међу децом и да је радионице у "Душановој" школи похађало близу 100 ученика.

Саветник Амбасади Јапана, Тецуја Цубота уручио је данас захвалнице, ученицима и професорима који су похађали и организовали јапанске радионице, а иста признања су уручена директорицама "Душанове" и "Вељкове" школе Наташи Станић, Јасмини Вукановић, као и шефици Одељења за друштвене делатности Бобани Малетић, за подршку Општине Рума јачању културних веза два народа.

Ученици "Душанове" школе су на радионицама учили да праве и традиционалне кокеши луткице, за које се у Јапану верује да доносе срећу и чувају дом.

"Ми смо од ове године активни на eTwinning порталу, што значи да смо школа са европском ознаком квалитета. Сарађујемо са школама у Европи, сада сарадњу проширујемо и на Јапан. Наши ученици су се и те како истакли на радионицама, трудили су се да се што више упознају са културом Јапана. Радове са радионице за израду кокеши луткица смо предали данас господину Цуботи. Симболично желимо да те луткице, које доносе срећу, од срца, из Руме, пошаљемо у Јапан њиховој деци", казала је Наташа.

У "Вељковој" школи Цубота је обишао и јединствени зен јапански парк који је у овој школи оформљен пре неколико година, док је у вртићу "Полетарац" присуствао радионици за израду оригамија, где су поред румских малишана учествовали и корисници услуга Геронтолошког центра "Срем".

Tagovi

Komentari (0)