ДОН ЖУАН ЗА 78. РОЂЕНДАН

У суботу 04. марта са почетком у 20 часова на Великој сцени Народног позоришта „Стерија“ биће одржана централна прослава Дана Народног позоришта „Стерија“.  У склопу те свечаности публика ће најпре имати прилку да види пројекцију филма под  називом „И би светлост“  аутора Александра Аврамескуа, а потом и премијеру представе „Дон Жуан“, Жан Паптист Поклен Молијера, у режији Андреја Цветановског, а у извођењу вршачког позоришног ансамбла. Након премијере биће уручене  годишње награде најистакнутијим радницима Народног позоришта „Стерија“.

DSCF2274.JPG

Документарни филм „И би светлост“ направљен је са циљем да публици прикаже резултате пројекта којим је под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу вршачко Позориште добило најсавременију опрему за светло и тон. Тако ће публика имати прилику да завири и иза кулиса и види део процеса рада који је технички значајно унапредио услове рада у   Народном позоришту „Стерија“. 

Централни догађај ове свечаности биће премијера представе „Дон Жуан“ Жан Баптист Поклен Молијера, у режији Андреја Цветановског. Шпаснки племић Дон Жуан, синоним вечитог заводника и вишевековна инспирација многих књижевних и музичких дела у свет уметности уведен је почетком 17.века. Овековечио га је шпански писац Тирсо де Молина у драми под насловом „Севиљски заводник и камени гост“, док је причу о овом вештом манипулатору преузео и један од највећих драматичара француске и светске литературе - Жан Батист Поклен Молијер. На сцену Народног позоришта „Стерија“ овај комад долази кроз тумачење македонског редитеља Андреја Цветановског, са којим као сарадници долазе и Сергеј Светозарев који ће осмислити сценографију, Димитар Андоновски музику, а Софија Лучић костимографију.

У редитељском опусу Цветановског преовладава класична светска драматургија, као и дела македонских аутора. Његова редитељска визура са интенцијом да направи ново читање класичне приче инсистира на визуелном. „Дон Жуан“ у његовом тумачењу  осликава људску страну легендарног заводника, а рад на тексту заснива на трагању порекла његове природе. „Пробли смо да растуримо мит великог заводника и да нађемо разлоге за његово непоштовање свега што други људи имају и успели да нађемо то у односу са његовим оцем. Кроз тај однос смо тражили деконструкцију лика и стварали слику о младићу који носи сав тај пркос према друштву које га тера да побегне од своје природе. Кроз амалгам слика и авантура и у контрасту са његовим верним слугом Зганарелом и све оно што се налази у глави главног лика добијамо једну трагикомедију лика и дела Дон Жуана“, истиче редитељ.

 Улога Дон Жуана поверена је младом глумцу Милошу Ђуровићу, који се вршачкој позоришној публици већ представио кроз лик чувеног Шекспировог заводника Фалстафа, док ће Милош Лазић, један од најмлађих добитника Стеријине награде бити у улози његовог слуге Зганарела. Дон Жуанову жену Елвиру тумачиће вршачка глумица Јована Божић, а сељанке из реда бесконачног низа заведених и преварених жена, Матурину и Шарлоту, играће Вања Радошевић и Марија Пантин. Предраг Грујић биће у улогама сељака Пјероа и Елвириног брата Дон Карлоса, док ће Срђан Радивојевић бити у улози Дон Жуановог оца Дон Луја. Улоге Дон Алонса и трговца Диманша тумачиће Иван Ђорђевић.

Tagovi

Komentari (0)