Чувени диригент Џон Екслрод поново са Филхармониjом

Чувени диригент Џон Екслрод поново предводи Београдску филхармониjу на концерту у петак 24. jануара (Коларац 20ч). На репертоару су дела Jоханеса Брамса, а први пут са Филхармониjом наступа пиjаниста Бенедето Лупо.

 džon ekslrod, beogradska filharmonija.JPG

Концерти из циклуса #бетовенинфлуенсер славе музику чувеног композитора и то кроз његове следбенике. Брамс jе био истински опчињен Бетовеновом музиком али jе то за њега истовремено представлјало велики притисак. Због тога jе често говорио да “иза себе стално чуjе Бетовенове кораке.”

 

Премиjера његовог Првог клавирског концерта изазвала jе велики скандал и згражавање публике, а данас jе jедно од омиљених у литератури. Београдска публика ће га чути у интерпретациjи Бенедета Лупа, пиjанисте богате биографиjе. Редован jе гост у главним концертним дворанама широм света, уклјучуjући њуjоршки Линколн Центар, лондонски Вигмор Хол, Берлинску филхармониjу, салу Плеjел у Паризу, а ментор у току раног студирања му jе био чувени Нино Рота.

Харизматичног диригента Џона Екслрода, коjи гради профил jедног од наjвећих диригената данашњице, издваjаjу иновативни програми и разноврсни репертоари, што показуjе и дело коjе заокружуjе концерт. Публика ће чути Брамсов Клавирски квинтет али у необичном руху - у оркестрациjи Арнолда Шенберга коjи jе такође био инспирисан Бетовеном и посредно Брамсом. Оригиналу jе дао узбудљив квалитет, додаjући необичне “захвате” коjи асоцираjу и на џез.  

Сто улазница за стаjање биће у продаjи сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благаjни Коларца.

 

 

Tagovi

Komentari (0)