Чувена Тоска у Београдскоj филхармониjи

Распродате улазнице за наjексклузивниjи догађаj филхармониjске сезоне 

Наjексклузивниjи догађаj сезоне, чувена опера Тоска у продукциjи и извођењу Београдске филхармониjе заjедно са шефом-диригентом Габриjелом Фелцом, заказана jе за петак, 24. фебруара на Коларцу од 19 часова. Улазнице за оваj несвакидашњи догађаj и филхармониjски искорак у оперски жанр, комплетно су распродате.

Elizabet Tajge, FOTO Marko Djokovic .JPGФото: Марко Ђоковић

Уз грандиозни подухват коjи прави заjедно са шефом-диригентом Габриjелом Фелцом и редитељем Александром Николићем, Београдска филхармониjа наjављуjе посебни сценски спектал и претварање Велике сале Коларчеве задужбине у екстравагантну оперску сцену. Публика ће имати прилике да чуjе сjаjну међународну поделу – сопрана Елизабет Таjге у улози Тоске, тенора Едуарда Аладрена као Мариjа Каварадосиjа и баритона Мандлу Мндебела у улози барона Скарпиjе, уместо раниjе наjављеног Жељка Лучића. Драг филхармониjски приjатељ са коjим jе често оркестар наступао, недавно jе морао да откаже своjе учешће у овом извођењу:

“Свет оперске музике jе данас веома комплексан и турбулентан са пуно преклапаjућих ангажмана у постковид свету коjи се тек опоравља од пандемиjских потреса. Зато сам, на моjу огромну жалост овог фебруара спречен да уживам у раду са филхармониjским оркестром и извођењу пред омиљеном публиком. Међутим сигуран сам да ће београдска Тоска бити фантастична и jедва чекам наредну прилику да се сретнем са Београдском филхармониjом и нашом заjедничком публиком“, изjавио jе Жељко Лучић, а у улози суровог барона Скарпиjе, Филхармониjа представља награђиваног баритона Мандлу Мндебелеа, члана ансамбла Театра Дортмунд.

Felc, FOTO M.Djokovic.jpgФото: Марко Ђоковић

Рим, са своjим историjским локалитетима, место jе дешавања Пучиниjеве опере Тоска. Љубав, пожуда, убиство и политичка интрига су елементи ове драме коjа почиње и завршава се у року од 24 сата. У центру пажње jе темпераментна оперска певачица Флориjа Тоска. Иако jе радња на први поглед сконцентрисана на њену лјубавну причу са сликаром Мариjом Каварадосиjем, паралелни, политички заплет заправо представлјаjу историjски догађаjи из доба Наполеонове окупациjе коjи говоре о борби италиjанског народа за слободу. У музичко-сценском извођење опере коjе укључуjе и наjпознатиjе ариjе као што су “Висси д’арте” и “Е луцеван ле стеле”, под вођством Габриjела Фелца, учествуjу и два хора – мешовити хор РТС-а и Колибри.

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)