ЦПН НА 64. САJМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ 

Током Саjма књига, на штанду ЦПН-а, у Хали 2а, биће представљена нова издања Центра, уз наjновиjе публикациjе научноистраживачке заjеднице у Србиjи

 CPN Uvod u naucno novinarstvo.jpg


Центар за промоциjу науке ће и ове године, девети пут заредом, на Међународном саjму књига изложити око 1000 публикациjа научноистраживачких организациjа Србиjе, као и своjа издања из области промоциjе науке и научне комуникациjе. Ова манифестациjа одржава се у Београду 64. пут, од 20. до 27. октобра.

ЦПН, на свом штанду површине 190 квадратних метара, у Хали 2а, представља издавачку делатност чак 117 научноистраживачких организациjа у Србиjи, међу коjе спадаjу: универзитети, факултети, универзитетске библиотеке, САНУ, истраживачко-развоjни и научни институти, приватни универзитети и факултети, стручна друштва и заводи. Центар jе, такође девету годину заредом, припремио и детаљан каталог свих научних публикациjа обjављених између два саjма.

Тема овогодишњег наступа ЦПН-а jе научно новинарство, jер оно игра кључну улогу у посредовању између науке и друштва, што га чини jедним од главних стубова научне комуникациjе. У складу са темом, Центар ће овог пута представити своjе ново издање: књигу Мартина В. Англера Увод у научно новинарство.

Ова књига пружа опсежан водич за производњу новинског садржаjа о различитим областима научног истраживања. Пажљивог читаоца, корак по корак, она уводи у практичне вештине потребне за писање научних прича и поjашњава многе познате и непознате детаље коjи стоjе у основи овог посла. Студентима новинарства и професионалним новинарима свих нивоа ова књига нуди непроцењив преглед савременог научног новинарства, с нагласком на професионалну новинарску праксу и изазове дигиталног доба.

Наjновиjи броj часописа Елементи такође ће бити представљен на штанду, а посвећен jе феномену светлости и науци о овом феномену – фотоници. У новим Елементима налазе се приче о праву на светлост, али и праву на мрак, као и разним другим инспиративним темама као што су понашање машина, климатске промене, мржња у саjбер свету, поезиjа и медицина, а обjављуjемо и интервjу са др Мауром Ферариjем, будућим председником ЕРЦ-а. 

Током осам дана траjања Саjма, ЦПН ће на свом штанду организовати читав низ промоциjа и разговора о темама из разноврсних научних области, трибине, представљање институциjа и нових издања, као и међународних проjеката у коjима jе ЦПН jедан од партнера. 

На посебном делу штанда, током читавог траjања Саjма књига, мрежа 14 научних клубова из целе Србиjе представиће наjуспешниjе научнопопуларне проjекте, као и радионице, семинаре и обуке из области образовања.

Као и сваке године на штанду ЦПН-а, КОБСОН ће окупити библиотекаре из научних институциjа и, посебно за ову прилику, омогућити свим посетиоцима штанда да претражуjу научне радове наjзначаjниjих светских база научних публикациjа. 

Stand CPN-a, Hala 2a.jpg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Представљање књиге Увод у научно новинарство одржаће се у четвртак, 24. октобра, у 13.30, на штанду Центра за промоциjу науке, а говорници ће бити Милица Момчиловић, новинарка РТС-а и преседница Светске федерациjе научних новинара, Игор Рил, главни и одговорни уредник часописа Натионал Геограпхиц, као и новинари ЦПН-а Ђорђе Петровић и Ивана Николић. Промоциjу ће модерирати Иван Умељић, руководилац Сектора за издаваштво и медиjску продукциjу ЦПН-а.  

Представљање новог, осамнаестог броjа часописа Елементи одржаће се у суботу, 26. октобра, у 13.30, на штанду ЦПН-а.

 

Tagovi

Komentari (0)