ЦПН: ИЗМЕЂУ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИJЕ И НАУЧНИХ КАМПОВА

RRI_Belgrade_Conference.jpg 

 

Центар за промоциjу науке учествуjе у броjним европским проjектима од друштвеног значаjа коjи се баве науком, образовањем и уметношћу, и обухватаjу програме и садржаjе за све генерациjе

 

Током 2018. године, Центар за промоциjу науке започео jе рад на осам нових проjеката коjи се баве низом тема од друштвеног значаjа, а посвећени су научном образовању намењеном свим генерациjама, повезивању уметности и науке, научноистраживачкоj делатности, али и климатским променама и вештачкоj интелигенциjи као темама коjе обликуjу нашу садашњост али и будућност. 

 art+science2017.jpg

Центар jе ове године „освоjио“ своjе место у чак 30. проjекту откако jе, пре шест година, започео активности у области међународне сарадње и европских проjеката. У последње две године, уз фокус на научноj комуникациjи као кровноj делатности ЦПН-а, наjзаступљениjи су проjекти посвећени научном образовању, односно савременом СТЕМ образовном моделу (енгл. СТЕМ − Сциенце, Тецхнологy, Енгинееринг, Матх). 

 

Већ традиционални Дечjи научни камп (ДНК) у оквиру СТЕМ области даље ће се развиjати кроз проjекат СyСТЕМ 2020. У партнерству са Еуропеан СцхоолНет-ом из Брисела, организациjом коjу су основала министарства образовања земаља Европске Униjе, ЦПН учествуjе у проjектима Сциентиx и СТЕМ Сцхоол Лабел, са циљем успостављања европске номенклатуре за дефинисање и практично деловање СТЕМ школа. 

 EU_STEM_education.jpg

ОДДYСЕy, предвођен Пољском академиjом наука, развиjа платформу за ђачко дебатовање на кључне научне теме и изазове данашњице. Кроз проjекат РеТХИНК, под окриљем кровне асоциjациjе европских научних центара и музеjа − ЕЦСИТЕ, Центар се бави темама неформалног образовања, примењуjући забавне и корисне моделе савремених педагошких концепата из других земаља.

 

Центар jе такође веома активан као национални и регионални заступник ЕУ концепта Одговорног истраживања и иновациjа (енгл. РРИ − Респонсибле Ресеарцх анд Инноватион) у ширем подручjу Jугоисточне Европе. 

 

Изузетно атрактивни и актуелни jесу и проjекти коjи повезуjу науку и уметност, са циљем колаборативног, интердисциплинарног рада и сарадње уметника и научника. 

h2020.jpg 

 

Климатске промене и вештачка интелигенциjа су две кључне теме коjе стоjе пред научноистраживачком и широм друштвеном заjедницом, а Центар ће на њих у будућности покушати да одговори у оквиру проjеката коjи су на самом зачетку − ТеРРИФИЦА и Еуропеан АРТифициал Интеллигенце Лаб.

 

Организациjа изузетно популарне манифестациjе Ноћ истраживача, коjа jе недавно одржана широм Србиjе, такође jе поверена ЦПН-у кроз учешће у проjектима РеФоЦуС и РеЦонНеЦт. Ноћ истраживача се тако реализуjе на читавоj териториjи Србиjе − од Бечеjа на северу до Лесковца на jугу, и од Ужица на западу до Књажевца на истоку. 

 

У проjектима добиjеним током 2018, Центар jе освоjио буџет укупне вредности пола милиона евра. Шест проjеката добило jе финансирање кроз програм Хоризонт 2020, уз по jедан из Креативне Европе и Еразмус+ оквира. Проjекте воде организациjе из Ирске, Аустриjе, Немачке, Пољске, Белгиjе и Србиjе, а у њима, поред броjних европских, учествуjу и партнери из далеких краjева и култура попут Jапана, Канаде, Jужне Африке и Грузиjе.

 

 

 

-- 

Љиљана Илић 

Tagovi

Komentari (0)