Четири деценије од oлимпијског злата из Москве

На данашњи дан, пре тачно четрдесет година, мушка кошаркашка репрезентација наше земље постала је oлимпијски шампион! Незаборавни „плави“ тим, који је са клупе предводио селектор Ранко Жеравица, чинили су: Андро Кнего, Драган Кићановић, Рајко Жижић, Миховил Накић, Жељко Јерков, Бранко Скроче, Зоран Славнић, Крешимир Ћосић, Ратко Радовановић, Дује Крстуловић, Дражен Далипагић и Мирза Делибашић.

 1980_Moskva-OI-scaled.jpg

До oлимпијског злата, репрезентација СФР Југославије је стигла без пораза, уз максималних осам победа. У првој фази такмичења, „плави“ су у Групи Б савладали Сенегал (104:67), Пољску (129:91) и Шпанију (95:91) и тако се квалификовали у финалну групу коју су чиниле по две првопласиране екипе из све три групе на турниру.

У финалној групи, наш тим је био бољи од Италије (102:81), затим Кубе (112:84), Совјетског савеза (101:91) и Бразила (96:95), па је на тај начин изборен пласман у финале, које је одиграно 30. јула 1980. у “Олимпијској дворани”. Ривал „плавима“, поново је била Италија, а наш тим је као и пет дана раније извојевао победу (86:77) и на тај начин освојио олимпијско злато.

Доминацију нашег тима на Олимпијским играма у Москви, на свој начин потврђује и укупна кош ралика од +148 (825:677)

Кошаркашки савез Србије се са поносом сећа успеха из Москве и од срца честита јубилеј освајачима златне медаље, односно њиховим породицама! Слава олимпијских шампиона је вечна!

Tagovi

Komentari (0)