Царски концерт заjедно са Коробеjниковим и Фелцом у Филхармониjи

Емперор у Филхармониjи

 

Шеф-диригент Габриjел Фелц предводи Београдску филхармониjу, а као солиста наступа пиjаниста Андреj Коробеjников, у петак 26. маjа 2023. на Коларцу од 20х. На репертоару jе „цар“ клавирских концерата, Бетовенов Емперор, као и композициjе Берга и Моцарта. 

tinejdzeri na probi.jpg

Филхармониjска сезона посвећена светским метрополама стиже до Беча, центра музичког живота Европе. Програм овог концерта спаjа композиторе чиjе jе стваралаштво неодвоjиво везано за ову музичку престоницу. Андреj Коробеjников, jединствени пиjаниста са уникатним осећаjем за клавир и техничким маjсторством, неоспорно jе jедан од наjспретниjих и наjдаровитиjих умова у класичноj музици. Не само да броjи у водеће пиjанисте данашњице, jедан jе од наjтражениjих и наjнеобичниjих уметничких интерпретатора нашег времена. Пред филхармониjском публиком, извешће блистав Бетовенов Пети концерт за клавир и оркестар, назван царски – Емперор, због звоjе триjумфалне атмосфере. Прва проба пиjанисте са оркесром била jе прилика за дружење са тинеjџерима за коjе jе диригент Фелц припремио водич кроз Бетовеново стваралаштво. Поред младих из београдских школа и гимназиjа, специjални гости овог посебног часа музичког били су и ученици из Прокупља, победници новогодишњег изазова Београдске филхармониjе.

Поред клавирског ремек дела у петак увече на Коларцу, на програму су Три комада за оркестар Албана Берга, као и Моцартова симфониjа броj 29, коjу jе компоновао са 18 година. Концерт под називом Беч реализован jе уз помоћ Ерсте банке и комплетно jе распродат, зато ће сто улазница за стаjање бити у продаjи сат времена уочи наступа, односно од 19 часова на благаjни Коларца.

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)