Бианка Буша: Прижељкуjемо пуну халу у Београду

Припреме женске одбоjкашке репрезентациjе ушле су у завршну фазу, jер нас већ за неколико дана очекуjе Европско првенство у нашоj престоници Београду. Дугогодишњи члан наше сениорске репрезентациjе, примач сервиса Бианка Буша играла jе ове сезоне за турски Фенербахче, заjедно са колегиницом Бранкицом Михаjловић под вођством селектора Зорана Терзића, а троjац jе почетком лета наставио заjедничке тренинге, али у нашоj земљи.

 iep9.jpg

Србиjа jе десет година чекала да одбоjкашице опет заиграjу пред домаћом публиком на тако великом такмичењу. Актуелне Европске првакиње, пробаће да освоjе треће узастопно злато и обрадуjу наше људе као што су то урадиле и 2011. године у Пиониру.

-        Могу да кажем да смо веома срећне што ће се играти у Београду. Претходних година смо свашта освоjиле, али ниjе било прилике да играмо пред нашом публиком. Сигурно да имамо велики мотив и жељу да се покажемо, да људи уживаjу и да оправдамо своj статус светског и европског шампиона. Надам се да ћемо се попети на наjвиши степеник, то би била нека историjа, тако кажу. Велике су амбициjе, али имамо шансе. Имамо наjбољи тим на свету, само да се све уклопи у тренутку и сигурна сам да можемо до наjсjаjниjих медаља.

Почетком маjа jе у Скупштини града Београда обављен жреб група за предстоjеће Европско првенство. Репрезентациjа Србиjе ће играти у А групи са Азербеjџаном, Русиjом, Белгиjом, Француском и БиХ. Познато jе да ће се осим у Србиjи мечеви играти у jош три земље, Хрватскоj, Бугарскоj и Румуниjи.

-        Можда има ту jедна, две утакмице коjе су теже. Свакако нам то треба пред четвртфинале и полуфинале. Сада већ имамо доста одиграних утакмица укључуjући припреме и Олимпиjске игре, тако да ће сигурно бити занимљиво и добро такмичење. Сви када играjу против Србиjе, онда играjу наjjаче, али ми смо на то навикле, тако да се добро сналазимо под притиском.

iep10-N.jpg 

Кроз велику драму Србиjа jе дошла до чудесне победе у гротлу Анкара хале 2019. године, када jе невероватним сервама Бианка Буша донела предност „грациjама“ и успела да врати резултатски наш тим у финишу петог сета. Велика подршка са трибина у Турскоj, ниjе успела да поремети наше играчице.

-        Пре две године када су Турци организовали Европско првенство, стварно jе било на jедном високом нивоу, девоjке су биле испромовисане максимално. Свуда су били билборди, постери, наjаве, преноси на телевизиjи. Када смо играле финале, хала jе била препуна. Када сам ушла да сервирам, нисам чула ту буку, jедноставно се искључи то. Само jе твоj сервис битан и концентрациjа, то jе jедино. Ми прижељкуjемо исто то, али све jе то jош питање због коронавируса како ће бити и шта ће бити. Надам се да се ситуациjа неће додатно погоршати и да ћемо имати прилику да играмо пред пуном халом у нашоj земљи и онда да им ми покажемо како наши људи навиjаjу за нас.

За сваког спортисту jе веома значаjно да ради са тренером коjи веруjе у његове квалитете и коjи има максимално поверење у њега. Бианка jе имала прилике да поред репрезентативне, сарађуjе са селектором Зораном Терзићем и у клупскоj кариjери.

-        Ове године сам била код Зорана Терзића у клубу и стварно ми jе било добро. То jе моjе прво искуство у Турскоj и стварно сам задовољна. Све ми се свидело, од клуба до града и максимално сам уживала у сезони. Терзић ми jе доста помогао у досадашњоj кариjери, такође и 2015/2016 ми jе био тренер у Румуниjи. Волим да радим са њим, а и он са мном, имамо специфичан однос. Дефинитивно jе jедан од наjбољих тренера.

iep13.jpg 

Професионална кариjера jоj траjе већ дуги низ година, али сами почеци и први додир са одбоjкашком лоптом се не заборављаjу. Са осмехом на лицу, Буша се присетила како се определила за оваj спорт и када jе почела љубав, коjа траjе и дан данас.

-        Пре одбоjке тренирала сам тенис пет година, а тада сам живела у Краљеву. Jедном приликом играла сам одбоjку испред зграде и комшиjа ме jе питао зашто не бих пробала да тренирам одбоjку, jер сам већ тада била виша од свих. Помислила сам  зашто да не. Отишла сам у основну школу у Краљеву где сам похађала пети разред у том тренутку, где су тренирале девоjчице у клубу „Економац“, тамо сам и почела. Jедан за другим тренингом, то ми се допало. Тимски спорт, имала сам друштво, ниjе било као на тенису да сама путуjем и сама свуда идем. Тако jе и почело, ту сам била годину дана, онда сам се преселила за Београд баш због одбоjке.

Следећу сезону Бианка Буша наставља у Русиjи, где ће играти у клубу „Локомотива“. Одлучила jе да мало упозна и Калињинград, а нада се да ће се jедном у будућности вратити у Турску. Такође жели да након професионалне кариjере мало ужива за своjу душу, негде на мору.

Tagovi

Komentari (0)